Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące się z Holandii, łączy w sobie frytki, soczystego kurczaka, roztopiony ser oraz świeżą sałatkę. To połączenie smaków i tekstur, które zadowoli każdego miłośnika street foodu. Kapsalon to danie, które przenosi smak ulubionych restauracyjnych potraw prosto do Twojego domu.
naczynie żaroodporne, blacha, deska, miska, nóż
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 297
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 139
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 297
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 139
Składniki
W misce umieszczamy jogurt, dodajemy majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do gyrosa dokładnie mieszając i odstawiamy na 15 minut. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Sałatę lodową siekamy na mniejsze części. Ogórki razem ze skórką kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki na sałatkę wrzucamy do dużej miski i całość razem łączymy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy frytki i pieczemy je według przepisu na opakowaniu.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy upieczone frytki, na warstwie frytek układamy podsmażone mięso i starty żółty ser. Całość zapiekamy kilka minut aż ser się rozpuści. Na warstwie sera rozprowadzamy połowę sosu czosnkowego. Na warstwie sosu rozprowadzamy sałatkę, wierzch polewamy pozostałym sosem czosnkowym i odrobiną keczupu.