Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące się z Holandii, łączy w sobie frytki, soczystego kurczaka, roztopiony ser oraz świeżą sałatkę. To połączenie smaków i tekstur, które zadowoli każdego miłośnika street foodu. Kapsalon to danie, które przenosi smak ulubionych restauracyjnych potraw prosto do Twojego domu.
naczynie żaroodporne, blacha, deska, miska, nóż
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1728
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 135
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1362
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1728
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 135
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1362
Składniki
W misce umieszczamy jogurt, dodajemy majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do gyrosa dokładnie mieszając i odstawiamy na 15 minut. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Sałatę lodową siekamy na mniejsze części. Ogórki razem ze skórką kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki na sałatkę wrzucamy do dużej miski i całość razem łączymy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy frytki i pieczemy je według przepisu na opakowaniu.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy upieczone frytki, na warstwie frytek układamy podsmażone mięso i starty żółty ser. Całość zapiekamy kilka minut aż ser się rozpuści. Na warstwie sera rozprowadzamy połowę sosu czosnkowego. Na warstwie sosu rozprowadzamy sałatkę, wierzch polewamy pozostałym sosem czosnkowym i odrobiną keczupu.