Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć wydawać by się mogło, że domowy makaron jest skomplikowany w przygotowaniu, z pewnością obalimy ten mit. Możesz spędzić przyjemny czas w kuchni, a do tego dobrać ulubione dodatki, np. sos boloński czy aromatyczną zupę.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13378
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7514
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13378
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7514
Składniki
Przesiej mąkę na stolnicę lub blat wraz z solą. Przemieszaj. Uformuj z niego kopiec z otworem na środku, a następnie wbij jajka i dodaj wodę. Zacznij zagniatać ciasto, aby było sprężyste oraz elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię, a potem umieść w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na 3 części. Z każdej uformuj placek i wałkuj do osiągnięcia pożądanej grubości. Podsypuj w trakcie mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu. Możesz teraz użyć maszynki do zrobienia domowego makaronu albo wycinać ostrym nożem nitki lub paski.
Zagotuj wodę w garnku. Makaron wrzucaj do wrzątku, gotuj partiami na średnim ogniu aż wypłyną. Odcedź.