Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli marzy Ci się uwędzić swojej produkcji wędlinę, to ten podany poniżej sposób wędzenia spełni Twoje marzenie. Wędliny uwędzone tym sposobem są smaczne tak jak te uwędzone w wędzarni tradycyjnej. Chciałam dopisać żeby nie było pytań w kwestii : czy podczas wędzenia czuć dym ? Odpowiadam - NIE, dymu nie czuć pod warunkiem że nie będziemy podnosić pokrywy garnka podczas wędzenia, oraz musimy trzymać się rad które są opisane poniżej. Czy podpalamy zrębki ? Odpowiadam- NIE, zrębków nie podpalamy, one same zaczną się żarzyć i dymić, pod wpływem temperatury. Potrzebować będziemy większy, emaliowany garnek, 2 haczyki, kijek i termometr. W pokrywie garnka wywiercamy 4 otwory (wielkość wiertła jest pod średnicę sondy termometru i haczyków), czwarty otwór o średnicy 3 mm jest do ujścia dymu. Dopasowujemy kijek do wielkości haczyków. Kijek najlepiej wystrugać z liściastego drzewa, może być zrobiony również z nierdzewnej elektrody do spawania, oczyszczonej z otuliny. Po przygotowaniu pokrywy mamy już gotowy garnek do wędzenia. Dno gara wykładamy podwójną warstwą z folii aluminiowej (spożywcza) błyszczącą stroną do góry, na tej folii równo rozsypujemy cienką warstwę zrębków wędzarniczych (olcha / buk lub inne), na środku dna gara, garść więcej gdyż w tym miejscu dna jest miejsce płomienia ognia centralne. Wcześniej przygotowane wędliny wieszamy na kiju i umieszczamy wraz z kijem do haczyków zamocowanych w pokrywie garnka. Musimy podczas przygotowania wędlin dopasować ich długość,tak żeby wisząca wewnątrz garnka wędlina nie dotykała do dna gara. Najlepszy by był jak najwyższy garnek (wysokość min. 30 cm). Wędzimy pilnując temperaturę żeby była w miarę stała która podana jest w przepisie danej wędliny, w której będziemy wędzić (regulacja gazem lub wyłączaniem i włączaniem źródła grzania). Zawsze po czasie wędzenia czekamy aż garnek ostygnie i wtedy podnosimy pokrywę naszego kociołka wraz z naszym uwędzonym wsadem. UWAGA: Pamiętajmy by nasz wsad nie dotykał dna (był od dna kilka cm. 2-3 ). Można zamiast wieszać wędlinę na kijku, zrobić ruszt i na niego układać wsad do wędzenia. UWAGA!!! Wędzimy na zrębkach drobnych typu BORNIAK. Kupić najlepiej http://www.borniak.pl/zrebki-wedzarnicze.html Opisany powyżej sposób wędzenia jest to autorski przepis mojego męża, i zapewniam że uwędzone tym sposobem wędliny są bardzo smaczne i smakiem nie do rozróżnienia od wędlin uwędzonych w wędzarni tradycyjnej.
Sposób przygotowania wędlin, sprawdzony, łatwy i wielokrotnie stosowany. Każd...
Odsłon: 16268
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3086
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2065
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 6862
Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...
Odsłon: 112
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3086
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2065
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 6862
Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...
Odsłon: 112
Składniki
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Dania główne
Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Dania główne
Wyborne roladki wieprzowe
Dania główne
Kotlet schabowy, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Moje dzisiejsze gołąbki przygotowałam trochę inaczej bo do farszu dodałam kas...
Odsłon: 106
Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 80