Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czwartym odcinku programu "Para do gara. Ona mówi on gotuje" głównym bohaterem był dorsz Mateusza Gesslera. Uczestnicy show spróbują odtworzyć mistrzowski przepis, w którym ta delikatna ryba zostanie zaserwowana z różyczkami kalafiora, sosem z vongoli, parmezanowym tiulem oraz puree z marchewki. Koniecznie spróbujcie odtworzyć tę kompozycję w zaciszu własnej kuchni.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 52
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3581
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 104
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 52
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3581
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 104
Składniki
Surową polędwicę z dorsza nacieramy solą, pieprzem, startą skórką z limonki oraz trawą cytrynową. Pozostawiając wszystkie składniki na rybie, odstawiamy ją na bok do połączenia się smaków.
Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem oraz z opcją grzania góra i dół do 200 stopni.
Zimną blachę wykładamy papierem do pieczenia i ustawiamy na niej ringi, tak aby się nie dotykały. Ścieramy parmezan na tarce o bardzo małych oczkach i wsypujemy go do wcześniej przygotowanych ringów.
Wkładamy blachę z ringami do piekarnika na 5,5 minuty. Parmezan ma się zrumienić, ale nie może być brązowy. Po upieczeniu, wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy ją do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Gdy będzie mocno gorące, kładziemy na patelni polędwicę z dorsza i obsmażamy ją z każdej strony po 3 minuty, a następnie zdejmujemy z patelni.
W garnku przygotowujemy puree marchewkowe. Roztapiamy oba masła i chwilę podsmażamy marchewkę z przyprawami (rozmaryn, imbir i gałka muszkatołowa). Dolewamy mleko i sok pomarańczowy i gotujemy do miękkości. Gdy marchewka zmięknie, całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni przygotowujemy sos vongole. Na dobrze rozgrzaną oliwę z oliwek rzucamy szalotkę, czosnek, kapary, pieprz zielony, imbir i paprykę pepperoni. Po chwili dodajemy pomidory i vongole i smażymy, aż całość zacznie skwierczeć. Następnie wlewamy białe wino i gotujemy kilka minut do odparowania alkoholu. Po chwili dodajemy kolendrę, a na środku patelni układamy dorsza. Na sam koniec wrzucamy zimne masło, aby zagęścić sos.
W osobnym garnku gotujemy kalafiora. Wlewamy do naczynia połączoną wodę z mlekiem (w tych samych proporcjach) oraz przyprawami i wkładamy różyczki kalafiora. Gotujemy kilka minut, aby kalafior pozostał al dente. Ugotowanego kalafiora wyjmujemy z wody i układamy obok ryby na talerzu. Źródło: Para do gara. Ona mówi on gotuje/ Czwórka