Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz na szpinaku z morskim ryżem.

Dorsz na szpinaku z morskim ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4349

Dodano:

Odsłon: 531

Filet z dorsza, świeży, na lodzie przywieziony prosto z kutra, podany na szpinaku z risottem morskim. W całym domu było aż fioletowo od jodu!

Składniki

  • 3 filety z dorsza (lub innej morskiej ryby)
  • pół kg szpinaku (np. paczka szpinaku baby z Lidla)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz, sok z cytryny, granulowany czosnek, przyprawa do ryb
  • Na risotto:
  • mała cebula
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki białego wina
  • pół - 3/4 szklanki ryżu arborio
  • ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Bulion rybny - ok. 1 l
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sprawione filety skrop sokiem z cytryny, posyp sola, świeżo zmielonym białym pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do ryb. Odstaw na godzinę do lodówki.

  2. Przygotuj risotto - drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zgnieciony i drobno posiekany czosnek i wsyp ryż. Mieszaj, aż ryż zrobi się szklisty. Wlej wino i mieszaj w dalszym ciągu.
    Kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewaj po chochli bulion i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodaj łyżkę masła, posyp obficie natką i wymieszaj.


    Szpinak zblanszuj wrzątkiem, odcedź dokładnie i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję również odrobinę gałki muszkatołowej.

  3. Filety usmaż na niewielkiej ilości oliwy, nie za mocno, aby się nie rozpadły.
    Upieczone połóż na szpinaku i podawaj z risottem i ćwiartką cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń