Dania główne Przepis na:
Dorsz na szpinaku z morskim ryżem.

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4349
Dodano: 14.10.2013
Odsłon: 531
Składniki
- 3 filety z dorsza (lub innej morskiej ryby)
- pół kg szpinaku (np. paczka szpinaku baby z Lidla)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz, sok z cytryny, granulowany czosnek, przyprawa do ryb
- Na risotto:
- mała cebula
- łyżka oliwy
- pół szklanki białego wina
- pół - 3/4 szklanki ryżu arborio
- ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Bulion rybny - ok. 1 l
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Sprawione filety skrop sokiem z cytryny, posyp sola, świeżo zmielonym białym pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do ryb. Odstaw na godzinę do lodówki.
-
Przygotuj risotto - drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zgnieciony i drobno posiekany czosnek i wsyp ryż. Mieszaj, aż ryż zrobi się szklisty. Wlej wino i mieszaj w dalszym ciągu.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewaj po chochli bulion i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodaj łyżkę masła, posyp obficie natką i wymieszaj.
Szpinak zblanszuj wrzątkiem, odcedź dokładnie i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję również odrobinę gałki muszkatołowej. -
Filety usmaż na niewielkiej ilości oliwy, nie za mocno, aby się nie rozpadły.
Upieczone połóż na szpinaku i podawaj z risottem i ćwiartką cytryny.
Komentarze do przepisu (0)