Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z dorsza, świeży, na lodzie przywieziony prosto z kutra, podany na szpinaku z risottem morskim. W całym domu było aż fioletowo od jodu!
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2620
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20120
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 562
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 714
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7143
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2620
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20120
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 562
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 714
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7143
Składniki
Sprawione filety skrop sokiem z cytryny, posyp sola, świeżo zmielonym białym pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do ryb. Odstaw na godzinę do lodówki.
Przygotuj risotto - drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zgnieciony i drobno posiekany czosnek i wsyp ryż. Mieszaj, aż ryż zrobi się szklisty. Wlej wino i mieszaj w dalszym ciągu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewaj po chochli bulion i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodaj łyżkę masła, posyp obficie natką i wymieszaj. Szpinak zblanszuj wrzątkiem, odcedź dokładnie i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję również odrobinę gałki muszkatołowej.
Filety usmaż na niewielkiej ilości oliwy, nie za mocno, aby się nie rozpadły. Upieczone połóż na szpinaku i podawaj z risottem i ćwiartką cytryny.