Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się nie tylko w każdy piątek, ale także na bardziej uroczyste okazje. Całość jest bardzo aromatyczna, lekko kwaskowata i wręcz rozpływająca się w ustach. Dorsz jest lekki, zdrowy i niskokaloryczny, będąc idealną alternatywą dla czerwonego mięsa. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierając funkcjonowanie serca i układu nerwowego.
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6542
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 1229
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 56
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2380
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6542
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 1229
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 56
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2380
Składniki
Rybę osusz papierowymi ręcznikami.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki i wszystkie przyprawy na jednolitą pastę. Natrzyj nią dorsza ze wszystkich stron i odłóż na bok.
Pomidorki przekrój na połowę, a paprykę pokrój w kostkę.
Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na dnie połóż warzywa, a na nie rozłóż filety z dorsza.
Rybę wstaw do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz danie przez 15-20 minut, do momentu aż ryba straci swoją surowość, a skórka stanie się chrupiąca.
Dorsza pieczonego podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, z dodatkiem warzyw upieczonych na spodzie. Na wierzchu połóż świeży tymianek.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku.