Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorsz w cieście to propozycja, która urzeka delikatnością i apetycznym wyglądem. Soczyste i kruche mięso otulone jest złocistą, chrupiącą panierką. Aromat świeżej ryby w połączeniu z subtelną nutą cytryny sprawiają, że każdy kęs stanie się niesamowitym przeżyciem. To danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację z przyjaciółmi, czy też szybką przekąskę do filmu. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 288
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11102
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3609
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1226
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4231
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 288
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11102
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3609
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1226
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4231
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. Zrób w środku dołek i wbij do niego jajka oraz dodaj mleko. Mieszaj, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Rybę osusz papierowymi ręcznikami. Oprósz je solą, pieprzem i polej obficie sokiem z cytryny.
W głębokim garnku lub na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury 190 st. Celsjusza. Bierz po kawałku ryby i maczaj ją w cieście. Kładź rybę na rozgrzany tłuszcz, uważając, by kawałki nie stykały się ze sobą. Nie przepełniaj naczynia.
Smaż rybę aż nabierze złotego koloru, przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Wyjmij ją łyżką cedzakową i odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Dorsza w cieście podawaj od razu po usmażeniu, najlepiej z dodatkiem surówki colesław.