Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym

Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 8308

Niezwykle łatwy i szybki przepis na dorsza w pikantnym sosie pomidorowym autorstwa Gordona Ramsaya z jego fenomenalnej książki „Szef kuchni po godzinach”

Składniki

  • 4 filety z dorsza, bez skóry (po 150 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane w drobną kostkę
  • 2 filety anchois, posiekane
  • spory chlust białego wytrawnego wina (1/3 szklanki)
  • 100 ml bulionu rybnego lub drobiowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • szczypta suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • duża szczypta cukru pudru
  • kilka kropel sosu tabasco (lub więcej jak lubisz bardziej pikantnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć cebulę. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 4-6 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i anchois, po czym smaż kolejne dwie minuty.

  2. Teraz wlej wino i gotuj aż prawie całkowicie odparuje, po czym wmieszaj pomidory, chili, oregano i bazylię. Duś sos przez około 30 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, sosem tabasco i cukrem pudrem do smaku.

  3. Gdy sos będzie już gotowy, dopraw filety solą i pieprzem, po czym połóż je na sosie i przykryj patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, od trzech do czterech minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.

  4. Wyłóż ryby na talerze i podawaj je z dużą ilością sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 18 września 2014 Fajny przepis,myślę,że pominięcie anchois czy też zmiana gatunku ryby nie zmieni smaku :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń