Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle łatwy i szybki przepis na dorsza w pikantnym sosie pomidorowym autorstwa Gordona Ramsaya z jego fenomenalnej książki „Szef kuchni po godzinach”
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć cebulę. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 4-6 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i anchois, po czym smaż kolejne dwie minuty.
Teraz wlej wino i gotuj aż prawie całkowicie odparuje, po czym wmieszaj pomidory, chili, oregano i bazylię. Duś sos przez około 30 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, sosem tabasco i cukrem pudrem do smaku.
Gdy sos będzie już gotowy, dopraw filety solą i pieprzem, po czym połóż je na sosie i przykryj patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, od trzech do czterech minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.
Wyłóż ryby na talerze i podawaj je z dużą ilością sosu.