Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest bardzo delikatną rybką o dużej zawartości białka. Uchodzi za jedną ze zdrowszych ryb morskich, dlatego warto wzbogacić o nią naszą codzienną dietę. :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12345
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13208
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5468
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12345
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13208
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5468
Składniki
Filety opłukać pod bieżącą wodą, obetrzeć z nadmiaru wody. Skropić sokiem z cytryny oraz posolić i popieprzyć. Odstawić. Następnie obrać cebulę, pokroić ją w ćwiartki. W średnim garnku zagotować 3 szklanki wody, szklankę białego wina z dodatkiem przypraw i cebuli.
W tym czasie ugotować ryż z dodatkiem łyżeczki soli. Mniej więcej 5 minut przed końcem ugotowania ryżu, dodać rodzynki i wymieszać.
Gdy wywar się ugotuje, wsadzić do niego połowę filetów i dusić pod przykryciem przez 8 minut. Następnie dusić drugą partię filetów. Odcedzić.
Pozostał nam jeszcze do przygotowania sos. Żółtka rozbełtać widelcem w miseczce. Na patelni zagotować szklankę wywaru przelaną przez sito wraz ze śmietanką. Do żółtek dodawać małym strumieniem sos z patelni, ciągle mieszając. Całość przelać z powrotem na patelnię, mieszając aż do zgęstnienia sosu. Uważać, żeby nie zagotować sosu, bo może się zrobić jajecznica. Dodać orzeszki, wymieszać i gotowe! Smacznego! :)