Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1150
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2062
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 491
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1150
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2062
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 491
Składniki
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy saszetkę kaszy jaglanej, gotujemy ok 20 minut, następnie wyjmujemy i ostudzamy. Buraka dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy buraka i pieczemy z funkcją góra- dół przez ok godzinę ( a dokładniej do momentu aż zmięknie).
Do miseczki wrzucamy ugotowaną i ostudzoną kaszę ( na jedną- dwie porcje wystarczy pół saszetki - drugą część można wykorzystać do innego dania) oraz pokrojonego w kosteczkę buraka. Następnie kroimy w drobną kostkę ser feta, siekamy pietruszkę wrzucamy do naszej miski i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy sos do naszej sałatki. W małej miseczce mieszamy sok z limonki, 3 łyżki wody, pieprz,sól oraz zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.
Na talerzyku wykładamy dorsza. Oprószamy go z obu stron solą, pieprzem. Polewamy sokiem z cytryny oraz dokładnie po całej objętości rozsmarowujemy chrzan (również z obu stron). Przekładamy na folię aluminiową, którą wcześniej smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.
W między czasie nastawiamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli oraz cukru ,wrzucamy do niej brokuła i gotujemy przez ok .10 minut.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz, dorsza posypujemy drobno posiekaną papryczką chili . Smacznego!:)