Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży dorsz to moja ulubiona ryba. W tej postaci - jeszcze bardziej. Risotto z młodymi szparagami i mus z pietruszki świetnie się komponują z taką rybką.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 21
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2101
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 21
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2101
Składniki
Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Szparagi ugotuj przez 5 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. 3/4 pęczka natki grubo posiekaj i utrzyj blenderem na gładką masę z ząbkiem czosnku. Dodawaj powoli oliwę i ucieraj, aż osiągniesz konsystencję niezbyt gęstej pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na gorącą patelnię wylej 3 łyżki oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Dodaj ryż i posiekany ząbek czosnku. Mieszaj, aż ryż stanie się szklisty. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dodawaj do ryżu stopniowo (po chochli) gorący bulion i cały czas mieszaj. Następną porcję bulionu dodaj dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie całkowicie poprzednią.
Kiedy ryż będzie już lekko miękki - uważaj aby go nie rozgotować - dodaj pokrojone w małe kawałki szparagi. Główki odłóż do dekoracji. Mieszaj jeszcze około minuty.
Rybę usmaż na gorącej oliwie - najpierw stronę ze skórą. Możesz posypać grubo mielonym pieprzem.
Do risotta dodaj łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
Wyłóż na talerze gorące risotto i udekoruj odłożonymi główkami szparagów. Obok wyłóż usmażoną rybę polaną musem z pietruszki.