Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży dorsz to moja ulubiona ryba. W tej postaci - jeszcze bardziej. Risotto z młodymi szparagami i mus z pietruszki świetnie się komponują z taką rybką.
Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje.
Oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Szparagi ugotuj przez 5 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku.
3/4 pęczka natki grubo posiekaj i utrzyj blenderem na gładką masę z ząbkiem czosnku. Dodawaj powoli oliwę i ucieraj, aż osiągniesz konsystencję niezbyt gęstej pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na gorącą patelnię wylej 3 łyżki oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją, często mieszając.
Dodaj ryż i posiekany ząbek czosnku.
Mieszaj, aż ryż stanie się szklisty.
Wlej wino i mieszaj, aż odparuje.
Dodawaj do ryżu stopniowo (po chochli) gorący bulion i cały czas mieszaj. Następną porcję bulionu dodaj dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie całkowicie poprzednią.
Kiedy ryż będzie już lekko miękki - uważaj aby go nie rozgotować - dodaj pokrojone w małe kawałki szparagi. Główki odłóż do dekoracji.
Mieszaj jeszcze około minuty.
Rybę usmaż na gorącej oliwie - najpierw stronę ze skórą.
Możesz posypać grubo mielonym pieprzem.
Do risotta dodaj łyżkę masła i starty parmezan.
Wymieszaj dokładnie.
Wyłóż na talerze gorące risotto i udekoruj odłożonymi główkami szparagów.
Obok wyłóż usmażoną rybę polaną musem z pietruszki.
Kto powiedział, że sok można jedynie pić? Dlaczego by nie przygotować go w fo...
Odsłon: 164
Przygotowałam dziś wymyśloną prze ze mnie zupkę z korzenia pietruszki, zupka...
Odsłon: 506
Gulasz z dzika z jabłkową nutą kwaskowych antonówek.
Odsłon: 56
Bardzo prosty do wykonania przepis. Przepis znalazłam na kartce ze starego ka...
Odsłon: 415
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 30
Gulasz z dzika z jabłkową nutą kwaskowych antonówek.
Odsłon: 56
Bardzo prosty do wykonania przepis. Przepis znalazłam na kartce ze starego ka...
Odsłon: 415
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 30
Składniki
Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Szparagi ugotuj przez 5 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. 3/4 pęczka natki grubo posiekaj i utrzyj blenderem na gładką masę z ząbkiem czosnku. Dodawaj powoli oliwę i ucieraj, aż osiągniesz konsystencję niezbyt gęstej pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na gorącą patelnię wylej 3 łyżki oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Dodaj ryż i posiekany ząbek czosnku. Mieszaj, aż ryż stanie się szklisty. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dodawaj do ryżu stopniowo (po chochli) gorący bulion i cały czas mieszaj. Następną porcję bulionu dodaj dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie całkowicie poprzednią.
Kiedy ryż będzie już lekko miękki - uważaj aby go nie rozgotować - dodaj pokrojone w małe kawałki szparagi. Główki odłóż do dekoracji. Mieszaj jeszcze około minuty.
Rybę usmaż na gorącej oliwie - najpierw stronę ze skórą. Możesz posypać grubo mielonym pieprzem.
Do risotta dodaj łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
Wyłóż na talerze gorące risotto i udekoruj odłożonymi główkami szparagów. Obok wyłóż usmażoną rybę polaną musem z pietruszki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak z dynią i cukinią
Dania główne
Wieprzowe rolady z farszem gołąbkowym
Dania główne
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Dania główne
Gulasz z dzika z antonówkami
Kurczak z dynią i cukinią
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 30
Wieprzowe rolady z farszem gołąbkowym
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 269