Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży dorsz to moja ulubiona ryba. W tej postaci - jeszcze bardziej. Risotto z młodymi szparagami i mus z pietruszki świetnie się komponują z taką rybką.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9538
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 180
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20799
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9538
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 180
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20799
Składniki
Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Szparagi ugotuj przez 5 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. 3/4 pęczka natki grubo posiekaj i utrzyj blenderem na gładką masę z ząbkiem czosnku. Dodawaj powoli oliwę i ucieraj, aż osiągniesz konsystencję niezbyt gęstej pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na gorącą patelnię wylej 3 łyżki oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Dodaj ryż i posiekany ząbek czosnku. Mieszaj, aż ryż stanie się szklisty. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dodawaj do ryżu stopniowo (po chochli) gorący bulion i cały czas mieszaj. Następną porcję bulionu dodaj dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie całkowicie poprzednią.
Kiedy ryż będzie już lekko miękki - uważaj aby go nie rozgotować - dodaj pokrojone w małe kawałki szparagi. Główki odłóż do dekoracji. Mieszaj jeszcze około minuty.
Rybę usmaż na gorącej oliwie - najpierw stronę ze skórą. Możesz posypać grubo mielonym pieprzem.
Do risotta dodaj łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
Wyłóż na talerze gorące risotto i udekoruj odłożonymi główkami szparagów. Obok wyłóż usmażoną rybę polaną musem z pietruszki.