Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z musem pietruszkowym i szparagowym risotto

Dorsz z musem pietruszkowym i szparagowym risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4332

Dodano:

Odsłon: 3430

Świeży dorsz to moja ulubiona ryba. W tej postaci - jeszcze bardziej. Risotto z młodymi szparagami i mus z pietruszki świetnie się komponują z taką rybką.

Składniki

  • filet z dorsza (ok. pół kg na 3 osoby)
  • pół pęczka szparagów
  • szklanka ryżu arborio
  • ok. 3/4 l bulionu
  • szklanka białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • ćwierć szklanki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • pół szklanki startego parmezanu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz - do smaku, łyżeczka cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje.
    Oprósz delikatnie solą i pieprzem.
    Szparagi ugotuj przez 5 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku.
    3/4 pęczka natki grubo posiekaj i utrzyj blenderem na gładką masę z ząbkiem czosnku. Dodawaj powoli oliwę i ucieraj, aż osiągniesz konsystencję niezbyt gęstej pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  2. Na gorącą patelnię wylej 3 łyżki oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją, często mieszając.
    Dodaj ryż i posiekany ząbek czosnku.
    Mieszaj, aż ryż stanie się szklisty.
    Wlej wino i mieszaj, aż odparuje.
    Dodawaj do ryżu stopniowo (po chochli) gorący bulion i cały czas mieszaj. Następną porcję bulionu dodaj dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie całkowicie poprzednią.

  3. Kiedy ryż będzie już lekko miękki - uważaj aby go nie rozgotować - dodaj pokrojone w małe kawałki szparagi. Główki odłóż do dekoracji.
    Mieszaj jeszcze około minuty.

  4. Rybę usmaż na gorącej oliwie - najpierw stronę ze skórą.
    Możesz posypać grubo mielonym pieprzem.

  5. Do risotta dodaj łyżkę masła i starty parmezan.
    Wymieszaj dokładnie.

  6. Wyłóż na talerze gorące risotto i udekoruj odłożonymi główkami szparagów.
    Obok wyłóż usmażoną rybę polaną musem z pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń