Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży dorsz to moja ulubiona ryba. W tej postaci - jeszcze bardziej. Risotto z młodymi szparagami i mus z pietruszki świetnie się komponują z taką rybką.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1137
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1315
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 562
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1137
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1315
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 562
Składniki
Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Szparagi ugotuj przez 5 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. 3/4 pęczka natki grubo posiekaj i utrzyj blenderem na gładką masę z ząbkiem czosnku. Dodawaj powoli oliwę i ucieraj, aż osiągniesz konsystencję niezbyt gęstej pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na gorącą patelnię wylej 3 łyżki oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Dodaj ryż i posiekany ząbek czosnku. Mieszaj, aż ryż stanie się szklisty. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dodawaj do ryżu stopniowo (po chochli) gorący bulion i cały czas mieszaj. Następną porcję bulionu dodaj dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie całkowicie poprzednią.
Kiedy ryż będzie już lekko miękki - uważaj aby go nie rozgotować - dodaj pokrojone w małe kawałki szparagi. Główki odłóż do dekoracji. Mieszaj jeszcze około minuty.
Rybę usmaż na gorącej oliwie - najpierw stronę ze skórą. Możesz posypać grubo mielonym pieprzem.
Do risotta dodaj łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
Wyłóż na talerze gorące risotto i udekoruj odłożonymi główkami szparagów. Obok wyłóż usmażoną rybę polaną musem z pietruszki.