Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z purée marchewkowo - ziemniaczanym

Dorsz z purée marchewkowo - ziemniaczanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 5404

Dodano:

Odsłon: 10607

Najgorszą rzeczą jaką możemy zrobić rybie i sobie to obtoczyć w panierce i usmażyć, możemy zapomnieć o zdrowych rybich kwasach tłuszczowych stłumionymi masą niezdrowego tłuszczy ze smażenia jak również o smaku ryby zastąpionym panierką. Najwyższy już czas aby o tym pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam.

Składniki

  • 1 duży filet z dorsza bałtyckiego
  • sok z cytryny
  • pieprz i zioła prowansalskie
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 większa machew
  • pół kostki rosołowej
  • Kiełki na patelnię
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dorsz z purée marchewkowo - ziemniaczanym

Przygotowanie

  1. Dorsza kroję w ok 5cm kawałki, przekładam do misy, dobrze skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na ok 15 minut. W między czasie zagotowuję wodę w garnku razem z ziarnami pieprzu i ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek na parze i paruję dorsza 10-15 minut zależnie od wielkości.

    Marchew i ziemniaki obieram i kroję w nieduże kawałki i zagotowuję z kawałkiem kostki rosołowej. Kiedy już zmiękną cedzę je i od razu blenderem przecieram w purée.

    Kiełki na patelnię kupiłem ponownie w Biedronce (sprawdzone) i zgodnie z opisem podpiekłem je ok 5 minut na oliwie z oliwek.



    Galeria zdjęć z etapami przygotowania do zobaczenia na:
    http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/dorsz-z-puree-marchewkowo-ziemniaczanym.html#more

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń