Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnęłam z dietetycznych przepisów mojej córki, ale jak to ja, troszkę go zmodyfikowałam po swojemu.
Do przyrządzenia kaszy najpierw kroimy cebulę w kosteczkę i lekko podsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Jeżeli ktoś skrupulatnie liczy kalorie to masło można pominąć.
Chociaż powiem, że masło świetnie podkreśla smak kaszy jaglanej.
Nastawiamy do zagotowania szklankę wody. Przed wrzuceniem do wody płuczemy kaszę na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i wsypujemy na gotującą się lekko posoloną wodę. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Płomień gazu zmniejszamy do minimum i gotujemy pod przykryciem 20 min.
Piersi kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na oleju. Przykrywamy patelnię i dusimy ok.10 min nie podlewając wodą. Mięso samo puści wodę. Następnie ściągamy pokrywkę i dusimy do odparowania wywaru. Solimy i pieprzymy do smaku.
W tym czasie przygotujemy sałatkę.
Warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany koperek, zalewamy wszystko jogurtem, solimy i pieprzymy do smaku.
Gotową kaszę i podsmażone mięso wykładamy na talerz z dodatkiem wiosennej sałatki. Smacznego :)
Smaczne, zdrowe śniadanie lub deser. Zostało mi kilka łodyg rabarbaru, a star...
Odsłon: 3598
Kiedyś nazywana jagłami, trochę zapomniana, obecnie wraca do łask. Powinniśmy...
Odsłon: 14099
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243659
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243659
Składniki
Do przyrządzenia kaszy najpierw kroimy cebulę w kosteczkę i lekko podsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Jeżeli ktoś skrupulatnie liczy kalorie to masło można pominąć. Chociaż powiem, że masło świetnie podkreśla smak kaszy jaglanej. Nastawiamy do zagotowania szklankę wody. Przed wrzuceniem do wody płuczemy kaszę na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i wsypujemy na gotującą się lekko posoloną wodę. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Płomień gazu zmniejszamy do minimum i gotujemy pod przykryciem 20 min.
Piersi kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na oleju. Przykrywamy patelnię i dusimy ok.10 min nie podlewając wodą. Mięso samo puści wodę. Następnie ściągamy pokrywkę i dusimy do odparowania wywaru. Solimy i pieprzymy do smaku.
W tym czasie przygotujemy sałatkę. Warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany koperek, zalewamy wszystko jogurtem, solimy i pieprzymy do smaku.
Gotową kaszę i podsmażone mięso wykładamy na talerz z dodatkiem wiosennej sałatki. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Dania główne
Lasagne z pieczarkami
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 105
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Pyszny i pożywny obiad ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej lod...
Odsłon: 87