Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry wędzonego boczku. Ich środek wypełnia ser mozzarella oraz mini ogórki konserwowe. Roladki są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne. Głębi smaku dodaje im czosnek, musztarda dijon oraz płatki chili.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 212
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1090
Polecam.
Odsłon: 1078
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 212
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1090
Polecam.
Odsłon: 1078
Składniki
Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (na grubość około 1 cm). Każdy filet oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, a z jednej strony smarujemy je musztardą dijon.
Stronę posmarowaną musztardą obsypujemy startym serem mozzarella*. Na jednym końcu układamy ogóreczki konserwowe, które delikatnie posypujemy płatkami chili, a następnie zawijamy. Każdą roladkę owijamy plastrami boczku, a boki spinamy wykałaczkami. * Możecie użyć także innych serów np. gouda lub cheddar, które nadadzą roladkom jeszcze większej wyrazistości.
Uformowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je odrobiną tłuszczu. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 30 minut (na 5 minut przez końcem pieczenia możemy włączyć termoobieg).
Roladki możemy podać w klasycznym zestawieniu obiadowym lub z dodatkiem lekkich sosów. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub jogurtowy.