Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2715
Dodano: 14.09.2014
Odsłon: 979
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
SURÓWKA
2 awokado
5 pomidorów
2 ogórki szklarniowe
1 czerwona cebula /2 małe/
2 papryki
sok i skórka z cytryny
olej rzepakowy
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Filety myję, oczyszczam i osuszam. Delikatnie rozbijam. Przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Odkładam na około 30 minut.
Składniki na pesto umieszczam w misie blendera i miksuję do dokładnego rozdrobnienia. Jeśli potrzeba, można dodać więcej oliwy. Odkładam na bok.
Makaron gotuję al dente. Odcedzam /zostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do schłodzenia.
Warzywa na surówkę myję, obieram i kroję. Łączę z cytryną, olejem i przyprawami. Dokładnie mieszam i odstawiam na bok.
Na każdy filet układam kawałek sera koziego i suszony pomidor z zalewy. Zawijam w trójkątną sakiewkę, okładam plastrem szynki i spinam wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły.
Rozgrzewam grill /elektryczny, patelnię, klasyczny/. Układam papier do pieczenia i grilluję filety z obu stron. Może to potrwać 20-30 minut, w zależności od mocy/ temperatury jaką zastosujemy.
W czasie grillowania rozgrzewam łyżkę oliwy na patelni. Nakładam makaron i podsmażam. Łączę go z pesto i podgrzewam. Podlewam wodą z gotowania.
Kiedy filety są już zrobione, makaron podgrzany nakładam porcję, dodaję surówkę i podaję.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)