Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i pożywne danie obiadowe. Dzięki grillowaniu i szynkowej otoczce, kurczak zachowuje soczystość. Do tego pełnoziarnisty makaron z pomidorowym pesto i porcja warzywnych witamin.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1216
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5738
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18329
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1216
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5738
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18329
Składniki
SURÓWKA 2 awokado 5 pomidorów 2 ogórki szklarniowe 1 czerwona cebula /2 małe/ 2 papryki sok i skórka z cytryny olej rzepakowy sól pieprz zioła prowansalskie
Filety myję, oczyszczam i osuszam. Delikatnie rozbijam. Przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Odkładam na około 30 minut. Składniki na pesto umieszczam w misie blendera i miksuję do dokładnego rozdrobnienia. Jeśli potrzeba, można dodać więcej oliwy. Odkładam na bok. Makaron gotuję al dente. Odcedzam /zostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do schłodzenia. Warzywa na surówkę myję, obieram i kroję. Łączę z cytryną, olejem i przyprawami. Dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Na każdy filet układam kawałek sera koziego i suszony pomidor z zalewy. Zawijam w trójkątną sakiewkę, okładam plastrem szynki i spinam wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły. Rozgrzewam grill /elektryczny, patelnię, klasyczny/. Układam papier do pieczenia i grilluję filety z obu stron. Może to potrwać 20-30 minut, w zależności od mocy/ temperatury jaką zastosujemy. W czasie grillowania rozgrzewam łyżkę oliwy na patelni. Nakładam makaron i podsmażam. Łączę go z pesto i podgrzewam. Podlewam wodą z gotowania. Kiedy filety są już zrobione, makaron podgrzany nakładam porcję, dodaję surówkę i podaję.