Do góry

Dania główne Przepis na:

drobiowe sakiewki i makaron z pesto

drobiowe sakiewki i makaron z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2592

Dodano:

Odsłon: 954

Zdrowe i pożywne danie obiadowe. Dzięki grillowaniu i szynkowej otoczce, kurczak zachowuje soczystość. Do tego pełnoziarnisty makaron z pomidorowym pesto i porcja warzywnych witamin.

Składniki

  • DROBIOWE SAKIEWKI: 9 filetów z piersi kurczaka
  • 9 suszonych pomidorów
  • 9 plastrów szynki parmeńskiej
  • 9 kawałków sera pleśniowego lub koziego /około 20 g na porcję/
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • MAKARON z PESTO: 450 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka orzechów włoskich
  • bazylia, oregano, czosnek, chili, pieprz, sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SURÓWKA

    2 awokado
    5 pomidorów
    2 ogórki szklarniowe
    1 czerwona cebula /2 małe/
    2 papryki
    sok i skórka z cytryny
    olej rzepakowy
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie

  2. Filety myję, oczyszczam i osuszam. Delikatnie rozbijam. Przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Odkładam na około 30 minut.

    Składniki na pesto umieszczam w misie blendera i miksuję do dokładnego rozdrobnienia. Jeśli potrzeba, można dodać więcej oliwy. Odkładam na bok.

    Makaron gotuję al dente. Odcedzam /zostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do schłodzenia.

    Warzywa na surówkę myję, obieram i kroję. Łączę z cytryną, olejem i przyprawami. Dokładnie mieszam i odstawiam na bok.

    Na każdy filet układam kawałek sera koziego i suszony pomidor z zalewy. Zawijam w trójkątną sakiewkę, okładam plastrem szynki i spinam wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły.
    Rozgrzewam grill /elektryczny, patelnię, klasyczny/. Układam papier do pieczenia i grilluję filety z obu stron. Może to potrwać 20-30 minut, w zależności od mocy/ temperatury jaką zastosujemy.

    W czasie grillowania rozgrzewam łyżkę oliwy na patelni. Nakładam makaron i podsmażam. Łączę go z pesto i podgrzewam. Podlewam wodą z gotowania.

    Kiedy filety są już zrobione, makaron podgrzany nakładam porcję, dodaję surówkę i podaję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń