Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe szaleństwo z makaronem

Drobiowe szaleństwo z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 244

Makaron z kurczakiem, parówkami drobiowymi, pieczarkami i porą w śmietanie - podumowując ;)

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 200 g cienkiej parówki drobiowej
  • 400 g pieczarek
  • 1 duży por (biała część)
  • 350 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • troszkę pietruszki
  • pieprz, sól (do smaku)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drobiowe szaleństwo z makaronem

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy, odparowujemy na suchej patelni, a następnie rumienimy na maśle.

  2. Kiełbasę kroimy w plasterki. Pora myjemy oraz kroimy w krążki. Mięso myjemy, osuszamy, potem kroimy w małą kostkę. Następnie kurczaka oprószamy przyprawą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumieni dodajemy kiełbasę oraz pora. Potem znów smażymy pod przykryciem ok. 8 minut od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do rondla.

  3. Dodajemy pieczarki, wlewamy gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. Potem zagotowujemy. Po 2 minutach od zagotowania wlewamy śmietanę wraz z wymieszaną musztardą. Następnie podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.

  4. Na koniec gotujemy makaron al dente zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Przed podaniem potrawy posypujemy ją posiekaną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń