Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) ilość porcji: 10 koszt: 20 zł
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1345
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5862
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8844
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18539
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1345
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5862
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8844
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18539
Składniki
Wykonanie farszu: ½ kg soczewicy ugotować w osolonej wodzie około 10 minut, następnie odcedzić. Usmażyć 2 cebule i zmielić razem z soczewicą i 2 ząbkami czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku Wykonanie ciasta: Posiekać wszystkie składniki, drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić na 30 min do zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni.