Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakują na ciepło, z czerwonym barszczem. Jako zimne stanowią fajną alternatywę dla drugiego śniadania.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Farsz – kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Dodać do niego łyżkę oleju, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Marchewkę obrać i pokroić z cienkie talarki, cebulę obrać i posiekać w pióra, paprykę pokroić w kostkę, fasolę odcedzić z zalewy. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać marchewkę. Gdy zmięknie, dodać pozostałe warzywa. Chwilę podsmażyć, gdy zmiękną i trochę się podsmażą ściągnąć z ognia. Następnie podsmażyć kurczaka. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego rozmiażdżony czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać kurczaka. Gdy kurczak nie będzie surowy, dodać warzywa. Składniki farszu dokładnie wymieszać i ściągną z ognia.
Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniego mleka, łyżkę mąki. Wymieszać i dostawić do wyrośnięcia. Mleko połączyć z wodą. Masło rozpuścić. Mąkę przesiąść i dodać śmietanę, przyprawy, tłuszcz, rozcieńczone mleko i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować i wykrawać krążki o około 10cm średnicy (ja używałam miseczki). Na placuszki nakładać farsz i zlepiać podłużne pierożki. Następnie układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Gdy trochę wyrosną wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170stopni na około 40min. Po wyciągnięciu z piekarnika pierożki z każdej strony smarujemy masłem.
Rodzaj farszu zależy tylko od naszej wyobraźni :) każdy może skomponować swój ulubiony zestaw:)