Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakują na ciepło, z czerwonym barszczem. Jako zimne stanowią fajną alternatywę dla drugiego śniadania.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28306
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28306
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Farsz – kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Dodać do niego łyżkę oleju, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Marchewkę obrać i pokroić z cienkie talarki, cebulę obrać i posiekać w pióra, paprykę pokroić w kostkę, fasolę odcedzić z zalewy. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać marchewkę. Gdy zmięknie, dodać pozostałe warzywa. Chwilę podsmażyć, gdy zmiękną i trochę się podsmażą ściągnąć z ognia. Następnie podsmażyć kurczaka. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego rozmiażdżony czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać kurczaka. Gdy kurczak nie będzie surowy, dodać warzywa. Składniki farszu dokładnie wymieszać i ściągną z ognia.
Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniego mleka, łyżkę mąki. Wymieszać i dostawić do wyrośnięcia. Mleko połączyć z wodą. Masło rozpuścić. Mąkę przesiąść i dodać śmietanę, przyprawy, tłuszcz, rozcieńczone mleko i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować i wykrawać krążki o około 10cm średnicy (ja używałam miseczki). Na placuszki nakładać farsz i zlepiać podłużne pierożki. Następnie układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Gdy trochę wyrosną wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170stopni na około 40min. Po wyciągnięciu z piekarnika pierożki z każdej strony smarujemy masłem.
Rodzaj farszu zależy tylko od naszej wyobraźni :) każdy może skomponować swój ulubiony zestaw:)