Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To potrawa dla smakoszy ciasta drożdżowego z mięsnym dodatkiem i białym serem formaggio, polecam ;)
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 655
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 655
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i odstawić do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na długość keksówki i posmarować majonezem. Zmielić mięso (u mnie mięso pieczeniowe z poprzedniego dnia, a konkretnie karczek pieczony z czosnkiem), ale równie dobrze można dodać jakiekolwiek mięso mielone, wcześniej usmażone z przyprawami. Na ciasto wyłożyć zmielone mięso i poukładać plastry białego sera. Następnie ciasto zwinąć.
Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć do niej ciasto. wierzch posmarować wodą. Piec w nagrzanym do temp. ok. 165 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.
Pokroić i podawać na ciepło z ulubionym sosem, u mnie beszamelowy :) Smacznego!