Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszności z jesiennymi warzywami!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 391
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 741
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 349
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 391
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 741
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 349
Składniki
Półtuszkę podzieliłam na kawałki. Pierś w poprzek na pół, udko, podudzie, skrzydełko. Kości zachowałam do duszenia dla aromatu, potem je wyjęłam. Warzywa pokroiłam w grubą kostkę, a paprykę w drobną, ją dodam na 15 minut przed końcem duszenia.
Na zimny rondel dałam kawałki kaczki skórą do dołu. Wytopiłam tłuszcz na bardzo małym ogniu aż skórka się wytopi i będzie rumiana. Zdjęłam nadmiar tłuszczu. Przewróciłam mięso, zwiększyłam ogień i dodałam warzywa z czosnkiem. Gdy warzywa zaczęły się rumienić na patelnię dodałam łyżkę papryki sypkiej, kumin, i lekko przesmażyłam. Dodałam wodę, tak aby wszystko było przykryte, zagotowałam. Dodałam też kości z korpusu. Jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, łyżka majeranku, pasta chili i sól. Całość ma się dusić 1,5 h, na 15 minut przed końcem dodałam paprykę czerwoną. Wyjęłam część dyni i zmalaksowałam dla zagęszczenia sosu, można też sos zagęścić rozmieszaną w wodzie łyżką mąki. Po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną zieleninę.
Smacznego :)