Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 740 Ocena: 15325
Dodano: 23.11.2020
Odsłon: 250
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Półtuszkę podzieliłam na kawałki. Pierś w poprzek na pół, udko, podudzie, skrzydełko. Kości zachowałam do duszenia dla aromatu, potem je wyjęłam.
Warzywa pokroiłam w grubą kostkę, a paprykę w drobną, ją dodam na 15 minut przed końcem duszenia.
Na zimny rondel dałam kawałki kaczki skórą do dołu. Wytopiłam tłuszcz na bardzo małym ogniu aż skórka się wytopi i będzie rumiana.
Zdjęłam nadmiar tłuszczu.
Przewróciłam mięso, zwiększyłam ogień i dodałam warzywa z czosnkiem.
Gdy warzywa zaczęły się rumienić na patelnię dodałam łyżkę papryki sypkiej, kumin, i lekko przesmażyłam. Dodałam wodę, tak aby wszystko było przykryte, zagotowałam. Dodałam też kości z korpusu.
Jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, łyżka majeranku, pasta chili i sól.
Całość ma się dusić 1,5 h, na 15 minut przed końcem dodałam paprykę czerwoną.
Wyjęłam część dyni i zmalaksowałam dla zagęszczenia sosu, można też sos zagęścić rozmieszaną w wodzie łyżką mąki.
Po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną zieleninę.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

BEATA1978 26 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszny pomysł :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 23 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Nie można tak było z gęsią zrobić? ;) Ale jak nie moje, to się skuszę, bo super są te dodatki :) Odpowiedzi: 11 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz