Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszności z jesiennymi warzywami!
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12446
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 203
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 864
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 9962
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 87
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12446
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 203
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 864
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 9962
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 87
Składniki
Półtuszkę podzieliłam na kawałki. Pierś w poprzek na pół, udko, podudzie, skrzydełko. Kości zachowałam do duszenia dla aromatu, potem je wyjęłam. Warzywa pokroiłam w grubą kostkę, a paprykę w drobną, ją dodam na 15 minut przed końcem duszenia.
Na zimny rondel dałam kawałki kaczki skórą do dołu. Wytopiłam tłuszcz na bardzo małym ogniu aż skórka się wytopi i będzie rumiana. Zdjęłam nadmiar tłuszczu. Przewróciłam mięso, zwiększyłam ogień i dodałam warzywa z czosnkiem. Gdy warzywa zaczęły się rumienić na patelnię dodałam łyżkę papryki sypkiej, kumin, i lekko przesmażyłam. Dodałam wodę, tak aby wszystko było przykryte, zagotowałam. Dodałam też kości z korpusu. Jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, łyżka majeranku, pasta chili i sól. Całość ma się dusić 1,5 h, na 15 minut przed końcem dodałam paprykę czerwoną. Wyjęłam część dyni i zmalaksowałam dla zagęszczenia sosu, można też sos zagęścić rozmieszaną w wodzie łyżką mąki. Po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną zieleninę.
Smacznego :)