Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona kaczka z dynią

Duszona kaczka z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 740 Ocena: 15325

Dodano:

Odsłon: 250

Pyszności z jesiennymi warzywami!

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Duszona kaczka z dynią

Przygotowanie

  1. Półtuszkę podzieliłam na kawałki. Pierś w poprzek na pół, udko, podudzie, skrzydełko. Kości zachowałam do duszenia dla aromatu, potem je wyjęłam.
    Warzywa pokroiłam w grubą kostkę, a paprykę w drobną, ją dodam na 15 minut przed końcem duszenia.

  2. Na zimny rondel dałam kawałki kaczki skórą do dołu. Wytopiłam tłuszcz na bardzo małym ogniu aż skórka się wytopi i będzie rumiana.
    Zdjęłam nadmiar tłuszczu.
    Przewróciłam mięso, zwiększyłam ogień i dodałam warzywa z czosnkiem.
    Gdy warzywa zaczęły się rumienić na patelnię dodałam łyżkę papryki sypkiej, kumin, i lekko przesmażyłam. Dodałam wodę, tak aby wszystko było przykryte, zagotowałam. Dodałam też kości z korpusu.

    Jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, łyżka majeranku, pasta chili i sól.
    Całość ma się dusić 1,5 h, na 15 minut przed końcem dodałam paprykę czerwoną.
    Wyjęłam część dyni i zmalaksowałam dla zagęszczenia sosu, można też sos zagęścić rozmieszaną w wodzie łyżką mąki.
    Po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną zieleninę.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 listopada 2020 Nie można tak było z gęsią zrobić? ;) Ale jak nie moje, to się skuszę, bo super są te dodatki :) Odpowiedzi: 11 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń