Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszności z jesiennymi warzywami!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 429
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 429
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Składniki
Półtuszkę podzieliłam na kawałki. Pierś w poprzek na pół, udko, podudzie, skrzydełko. Kości zachowałam do duszenia dla aromatu, potem je wyjęłam. Warzywa pokroiłam w grubą kostkę, a paprykę w drobną, ją dodam na 15 minut przed końcem duszenia.
Na zimny rondel dałam kawałki kaczki skórą do dołu. Wytopiłam tłuszcz na bardzo małym ogniu aż skórka się wytopi i będzie rumiana. Zdjęłam nadmiar tłuszczu. Przewróciłam mięso, zwiększyłam ogień i dodałam warzywa z czosnkiem. Gdy warzywa zaczęły się rumienić na patelnię dodałam łyżkę papryki sypkiej, kumin, i lekko przesmażyłam. Dodałam wodę, tak aby wszystko było przykryte, zagotowałam. Dodałam też kości z korpusu. Jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, łyżka majeranku, pasta chili i sól. Całość ma się dusić 1,5 h, na 15 minut przed końcem dodałam paprykę czerwoną. Wyjęłam część dyni i zmalaksowałam dla zagęszczenia sosu, można też sos zagęścić rozmieszaną w wodzie łyżką mąki. Po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną zieleninę.
Smacznego :)