Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1641

Dodano:

Odsłon: 538

Ta kapusta to idealny zamiennik tradycyjnego bigosu :) Zdecydowanie lżej strawna! Tajemnica uzyskania idealnego smaku to długie duszenie na wolnym ogniu, tak aby wszystkie smaki się połączyły, a kapusta była tak miękka, że po prostu ma się rozpływać w ustach. Warto spróbować, polecam

Składniki

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty słodkiej
  • 300 g suszonych grzybów
  • garść suszonych ( nie wędzonych! ) śliwek ( najlepiej węgierek )
  • 1cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g masła
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1łyżka maggi
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Wyciągnąć z wody, przepłukać na sitku, a wywar przecedzić przez gazę. Zalać ponownie grzyby wywarem i gotować do miękkości ok. godziny.

  2. Kapustę słodką poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, gotować do miękkości, odcedzić.
    W drugim garnku włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą do przykrycia i gotować ok. pół godziny, po czym odcedzić (wywar zachować ) Śliwki zalać wrzątkiem (pół szklanki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia.

  3. Ugotowane grzyby odcedzić (zachować wywar), cebulę pokroić w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać grzyby, śliwki, masło - chwile razem podsmażać, po czym dodać obie kapusty, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlać wodą z moczonych śliwek i wywarem z grzybów. Przykryć i dusić na wolnym ogniu, ok. 2-3 godz. Od czasu do czasu wszystko zamieszać.

  4. Jeżeli uważacie, że kapusta jest zbyt słodka można podlać jeszcze odrobiną odlanego wywaru z kiszonej kapusty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać maggi. Ważne jest, aby kapustę często mieszać, próbować i w miarę swoich kubków smakowych dokwaszać lub nie.
    Podczas mieszania trochę płynów powinno odparować, dzięki temu kapusta powinna mieć lekko zawiesistą konsystencję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń