Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona karkówka słodko-pikantna

Duszona karkówka słodko-pikantna

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 149

Dodano:

Odsłon: 923

Może nie wygląda apetycznie, ale warto spróbować :)

Składniki

  • Karkówka 1kg
  • Ziemniaki wedle uznania
  • Miód wielokwiatowy 3 duże łyżki
  • Olej 5 dużych łyżek
  • 50ml śliwowicy 60%
  • 30ml sosu sojowego
  • Przyprawa do grilla Karkówka
  • Gęsty sos słodkie chilli
  • Pięć dużych ząbków czosnku
  • 100ml wody
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Duszona karkówka słodko-pikantna

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (bez wody) mieszamy w miseczce, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Mięso kroimy w plastry po jego długości. Mój kawałek karkówki był bardzo tłusty i z przerostami dlatego wykrojone plastry były raz większe, raz mniejsze. Jeśli to możliwe - odcinamy z zewnątrz nadmiar tłuszczu i przerostów. Do pojemnika na żywność wlewami kilka łyżek naszej zaprawy i układamy na tym pierwszą część mięsa. Kiedy zakryjemy dno smarujemy marynatą górną część ułożonego mięsa. Na to znowu kładziemy wycięte plastry i tak w koło aż skończy nam się mięso. Patyczkiem do szaszłyków lub innym szpikulcem wielokrotnie przebijamy mięso. Dzięki temu marynata lepiej wniknie w jego strukturę i nada lepszego aromatu. Moja karkówka marynowała się 48 godzin w lodówce, ale myślę że czas można spokojnie skrócić do 24 godzin.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu, grzałki góra doł, kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę - przekładamy zamarynowane mięso do brytfanny i podlewamy wodą. Pozostałą marynatę również wlewamy do brytfanki. Blachę wkładamy na środkowe piętro i na niej umieszczamy naszą karkówkę. Co dwadzieścia minut podlewałem mięso powstającym w trakcie pieczenia sosem. Po upływie półtora godziny dodane zostały surowe ziemniaki. Obniżyłem temperaturę do 150 stopni i dusiłem dalej aż do miękkości ziemniaka. Polecam spróbować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń