Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może nie wygląda apetycznie, ale warto spróbować :)
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7830
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 277
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3039
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 583
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7830
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 277
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3039
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 583
Składniki
Wszystkie składniki (bez wody) mieszamy w miseczce, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Mięso kroimy w plastry po jego długości. Mój kawałek karkówki był bardzo tłusty i z przerostami dlatego wykrojone plastry były raz większe, raz mniejsze. Jeśli to możliwe - odcinamy z zewnątrz nadmiar tłuszczu i przerostów. Do pojemnika na żywność wlewami kilka łyżek naszej zaprawy i układamy na tym pierwszą część mięsa. Kiedy zakryjemy dno smarujemy marynatą górną część ułożonego mięsa. Na to znowu kładziemy wycięte plastry i tak w koło aż skończy nam się mięso. Patyczkiem do szaszłyków lub innym szpikulcem wielokrotnie przebijamy mięso. Dzięki temu marynata lepiej wniknie w jego strukturę i nada lepszego aromatu. Moja karkówka marynowała się 48 godzin w lodówce, ale myślę że czas można spokojnie skrócić do 24 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu, grzałki góra doł, kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę - przekładamy zamarynowane mięso do brytfanny i podlewamy wodą. Pozostałą marynatę również wlewamy do brytfanki. Blachę wkładamy na środkowe piętro i na niej umieszczamy naszą karkówkę. Co dwadzieścia minut podlewałem mięso powstającym w trakcie pieczenia sosem. Po upływie półtora godziny dodane zostały surowe ziemniaki. Obniżyłem temperaturę do 150 stopni i dusiłem dalej aż do miękkości ziemniaka. Polecam spróbować.