Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona skorzonera z warzywami

Duszona skorzonera z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 442

Skorzonera to zapomniane warzywo, które nie tylko jest bardzo smaczne - ma smak zblizony do szparagów, ale i posiada liczne wartosci odzywcze - obniza poziom cukru i cholesterolu, jest polecana na nadcisnienie, wyczerpanie psychiczne, dolegliwosci trawienne, oczyszczenie organizmu z toksyn i odchudzanie. Duszona skorzonera z warzywami to szybkie, lekkie i bardzo smaczne danie.

Składniki

  • 2 pęczki skorzonery
  • 4 szalotki
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 0,2 l białego wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • sól, cukier
  • WARZYWA:
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 10 łodyg pietruszki
  • 2 kromki białego chleba
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 organiczna cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • oliwa z oliwek
  • sól, cukier
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrac skorzonere - najlepiej zrobić to w rekawiczkach lub w misce z woda, poniewaz skorzonera ma pod skórka mleczny, lepki plyn.
    Na czas przygotowania innych skladników umiescic skorzonere w wodzie z odrobina soku z cytryny, w przeciwnym razie zacznie ciemniec. Obrac szalotki i pokroic w cienkie plastry. Podgrzać bulion w szerokim garnku, dodac skorzonere, szalotki, liście laurowe, maslo, sól i trochę cukru.
    Gotowac przez 20 minut na umiarkowanym ogniu, a nastepnie odcedzic. Doprawic bulion bialym winem i odrobina soku z cytryny, a nastepnie wlozyc do niego ponownie skorzonere i pozostawic na chwile, aby nabrala aromatu.

  2. Pokroić seler, lodygi pietruszki i chleb na równe kawalki lub kostki, a pomidorki pokroic na pól. Drobno posiekac czosnek i chili. Rozgrzac oliwę z oliwek lub olej rzepakowy na patelni i podsmazyc przygotowane skladniki przez kilka minut.
    Doprawic sola, cukrem, skórka pomarańczowa i cytrynowa i dodac sok z ½ cytryny.

  3. Podac skorzonere z odrobina bulionu i warzywami. Kto lubi, moze skropic oliwa z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 07 kwietnia Warto sprobowac te czarne korzenie. Samo zdrowie, pycha :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 06 kwietnia Wyborna! <3 Koniecznie muszę wypróbować :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 05 kwietnia Uwielbiam! swietny sposob podania. Kiedys obieralam skorzonere przed, ale lepiej obiera sie po ugotowaniu- mniej sie traci. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń