Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skorzonera to zapomniane warzywo, które nie tylko jest bardzo smaczne - ma smak zblizony do szparagów, ale i posiada liczne wartosci odzywcze - obniza poziom cukru i cholesterolu, jest polecana na nadcisnienie, wyczerpanie psychiczne, dolegliwosci trawienne, oczyszczenie organizmu z toksyn i odchudzanie. Duszona skorzonera z warzywami to szybkie, lekkie i bardzo smaczne danie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21660
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 168
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21660
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 168
Składniki
Obrac skorzonere - najlepiej zrobić to w rekawiczkach lub w misce z woda, poniewaz skorzonera ma pod skórka mleczny, lepki plyn. Na czas przygotowania innych skladników umiescic skorzonere w wodzie z odrobina soku z cytryny, w przeciwnym razie zacznie ciemniec. Obrac szalotki i pokroic w cienkie plastry. Podgrzać bulion w szerokim garnku, dodac skorzonere, szalotki, liście laurowe, maslo, sól i trochę cukru. Gotowac przez 20 minut na umiarkowanym ogniu, a nastepnie odcedzic. Doprawic bulion bialym winem i odrobina soku z cytryny, a nastepnie wlozyc do niego ponownie skorzonere i pozostawic na chwile, aby nabrala aromatu.
Pokroić seler, lodygi pietruszki i chleb na równe kawalki lub kostki, a pomidorki pokroic na pól. Drobno posiekac czosnek i chili. Rozgrzac oliwę z oliwek lub olej rzepakowy na patelni i podsmazyc przygotowane skladniki przez kilka minut. Doprawic sola, cukrem, skórka pomarańczowa i cytrynowa i dodac sok z ½ cytryny.
Podac skorzonere z odrobina bulionu i warzywami. Kto lubi, moze skropic oliwa z oliwek.