Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skorzonera to zapomniane warzywo, które nie tylko jest bardzo smaczne - ma smak zblizony do szparagów, ale i posiada liczne wartosci odzywcze - obniza poziom cukru i cholesterolu, jest polecana na nadcisnienie, wyczerpanie psychiczne, dolegliwosci trawienne, oczyszczenie organizmu z toksyn i odchudzanie. Duszona skorzonera z warzywami to szybkie, lekkie i bardzo smaczne danie.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3655
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3792
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 358
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 657
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3655
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3792
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 358
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 657
Składniki
Obrac skorzonere - najlepiej zrobić to w rekawiczkach lub w misce z woda, poniewaz skorzonera ma pod skórka mleczny, lepki plyn. Na czas przygotowania innych skladników umiescic skorzonere w wodzie z odrobina soku z cytryny, w przeciwnym razie zacznie ciemniec. Obrac szalotki i pokroic w cienkie plastry. Podgrzać bulion w szerokim garnku, dodac skorzonere, szalotki, liście laurowe, maslo, sól i trochę cukru. Gotowac przez 20 minut na umiarkowanym ogniu, a nastepnie odcedzic. Doprawic bulion bialym winem i odrobina soku z cytryny, a nastepnie wlozyc do niego ponownie skorzonere i pozostawic na chwile, aby nabrala aromatu.
Pokroić seler, lodygi pietruszki i chleb na równe kawalki lub kostki, a pomidorki pokroic na pól. Drobno posiekac czosnek i chili. Rozgrzac oliwę z oliwek lub olej rzepakowy na patelni i podsmazyc przygotowane skladniki przez kilka minut. Doprawic sola, cukrem, skórka pomarańczowa i cytrynowa i dodac sok z ½ cytryny.
Podac skorzonere z odrobina bulionu i warzywami. Kto lubi, moze skropic oliwa z oliwek.