Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak bardzo często gości na polskich stołach. Jest też wdzięcznym produktem, można przygotować go na wiele sposobów. W każdej postaci smakuje wybornie. Tym razem proponujemy udka kurczaka w daniu jednogarnkowym, z boczniakami cytrynowymi. W początkowej fazie smażony jest na maśle, dzięki czemu nabiera delikatnego smaku, a sos śmietanowy nabiera wyrazistego, maślanego smaku.
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 522
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 709
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1129
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 210
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 213
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6088
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 522
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 709
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1129
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 210
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 213
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6088
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. W brytfance rozpuszczamy masło, układamy mięso skórą do spodu i smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki (można połówki), dodajemy do udek, szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy. Grzyby kroimy na paski, mniejsze możemy w całości. Dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 15 min wlewamy gorący bulion, wsypujemy lubczyk, dusimy dalej przez 40 min, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Śmietanę rozrabiamy z mąką ( 1 pełna łyżka ) i zimną wodą ( 100 ml ), dodajemy do mięsa i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy kilka minut, nie doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.