Duszone warzywa są wszechstronnym dodatkiem do niemal każdego obiadu, a także wyśmienitą samodzielną przekąską. Ich bogaty smak wynika z różnorodności użytych składników oraz dodatku masła, które pełni rolę doskonałego nośnika aromatów. Możesz eksperymentować z sezonowymi warzywami i sięgać po te z aktualnych zbiorów.
Duszone warzywa
Składniki
- 1 mały por
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 2-3 goździki korzenne
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1-2 marchewki
- 1 cukinia
- garść zielonego groszku
- 1-2 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mieszanych ziół suszonych
- ewentualnie 1 papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 125 ml bulionu lub wody
- sól i czarny pieprz
Składniki
- 1 mały por
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 2-3 goździki korzenne
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1-2 marchewki
- 1 cukinia
- garść zielonego groszku
- 1-2 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mieszanych ziół suszonych
- ewentualnie 1 papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 125 ml bulionu lub wody
- sól i czarny pieprz

Etapy przygotowania
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i wrzuć pokrojony w cienkie plasterki por. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i nadzianą goździkami cebulkę oraz kminek. Jeśli preferujesz bardziej orientalny smak, użyj kminu rzymskiego. Podsmażaj 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby całość zaczęła ładnie pachnieć. Następnie dodaj pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojone w kostkę papryki i przesmażaj ok. 10 minut. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (młodą możesz zostawić ze skórką, większą i starszą obierz i usuń nasiona) i zielony groszek, wrzuć listek laurowy, zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Przez ten czas płyn powinien odparować, a warzywa zmięknąć, choć z zachowaniem chrupkości. Na koniec dopraw suszonymi ziołami, solą i czarnym pieprzem.
Przed podaniem duszonych warzyw wyjmij cebulkę z goździkami (ten trik jest tylko po to, aby wzmocnić smak) i listek laurowy, po czym wykładaj danie na talerze. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło, podawana od razu po przygotowaniu.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 178

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 465
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 178

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 465



Składniki
- 1 mały por
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 2-3 goździki korzenne
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1-2 marchewki
- 1 cukinia
- garść zielonego groszku
- 1-2 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mieszanych ziół suszonych
- ewentualnie 1 papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 125 ml bulionu lub wody
- sól i czarny pieprz
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i wrzuć pokrojony w cienkie plasterki por. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i nadzianą goździkami cebulkę oraz kminek. Jeśli preferujesz bardziej orientalny smak, użyj kminu rzymskiego. Podsmażaj 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby całość zaczęła ładnie pachnieć. Następnie dodaj pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojone w kostkę papryki i przesmażaj ok. 10 minut. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (młodą możesz zostawić ze skórką, większą i starszą obierz i usuń nasiona) i zielony groszek, wrzuć listek laurowy, zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Przez ten czas płyn powinien odparować, a warzywa zmięknąć, choć z zachowaniem chrupkości. Na koniec dopraw suszonymi ziołami, solą i czarnym pieprzem.
Przed podaniem duszonych warzyw wyjmij cebulkę z goździkami (ten trik jest tylko po to, aby wzmocnić smak) i listek laurowy, po czym wykładaj danie na talerze. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło, podawana od razu po przygotowaniu.
Smakowite , mniam, mniam.;)
Pyszotka:)