Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone warzywa są wszechstronnym dodatkiem do niemal każdego obiadu, a także wyśmienitą samodzielną przekąską. Ich bogaty smak wynika z różnorodności użytych składników oraz dodatku masła, które pełni rolę doskonałego nośnika aromatów. Możesz eksperymentować z sezonowymi warzywami i sięgać po te z aktualnych zbiorów.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 52
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 52
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i wrzuć pokrojony w cienkie plasterki por. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i nadzianą goździkami cebulkę oraz kminek. Jeśli preferujesz bardziej orientalny smak, użyj kminu rzymskiego. Podsmażaj 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby całość zaczęła ładnie pachnieć. Następnie dodaj pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojone w kostkę papryki i przesmażaj ok. 10 minut. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (młodą możesz zostawić ze skórką, większą i starszą obierz i usuń nasiona) i zielony groszek, wrzuć listek laurowy, zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Przez ten czas płyn powinien odparować, a warzywa zmięknąć, choć z zachowaniem chrupkości. Na koniec dopraw suszonymi ziołami, solą i czarnym pieprzem.
Przed podaniem duszonych warzyw wyjmij cebulkę z goździkami (ten trik jest tylko po to, aby wzmocnić smak) i listek laurowy, po czym wykładaj danie na talerze. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło, podawana od razu po przygotowaniu.