Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone żeberka

Duszone żeberka

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 3930

Dodano:

Odsłon: 3030

Duszone żeberka to takie danie, które smakuje nawet tym, który generalnie żeberek nie lubią. Tak było w przypadku mojego narzeczonego :) Zapierał się, że on żeberek nie lubi w żadnej postaci. Kiedy po raz pierwszy spróbował tych miękkich, duszonych w niewielkiej ilości sosu żeberek polubił je tak bardzo, że tez musze je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu :D Wydaje mi się, że to najlepsza rekomendacja!

Składniki

  • około 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • 2-3 łyżki smalcu/oleju
  • gałązka rozmarynu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 większa papryczka chilli (może być suszona)
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw dzielimy żeberka na małe mniej więcej takie same kawałki. Następnie mięso doprawiamy pieprzem i solą. Dobrze nacieramy je przyprawami.

  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wrzucamy mięso i obsmażamy go z każdej strony na ładny złoty kolor. Następnie zalewamy je niewielką ilością wody (tylko tyle żeby przykryła dno patelki – około 100 – 150 ml). Później dodajemy ząbki czosnku, chilli, rozmaryn i listki laurowe. Następnie przykrywamy i zmniejszamy ogień na średni. Żeberka dusimy przez około godzinę, aż będą bardzo miękkie. W tym czasie kilkukrotnie je przewracamy. Podczas duszenia mięso cały czas musi mieć trochę wody na dnie patelni, więc sprawdzajcie czy nie wyparowała i w razie potrzeby dolewajcie.

  3. Gotowe najlepiej smakują z kiszoną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami lub leniwymi.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń