Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite żeberka, podpieczone , a następnie duszone pod przykryciem w piekarniku z ćwiartkami cebuli i pomidorów. Mięsko jest kruche i soczyste.
patelnia, brytfanna, nóż,
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Żeberka wieprzowe opłukać ,osuszyć pokroić na porcje. Następnie posmarować musztardą, oprószyć przyprawami. Żeberka włożyć na rozgrzany olej i podsmażyć z każdej strony. Pod koniec dodać obraną pokrojoną w większe kawałki cebulę. Po 15 minutach dodać opłukane pokrojone w ćwiartki pomidory, liście laurowe oraz bulion. Brytfankę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (u mnie około 70 minut). Krótko przed końcem duszenia mięso odkryć aby się zrumieniło i ładnie spiekło. Rada; Sos z cebulą i pomidorami można zmiksować, zagęścić śmietaną doprawić do smaku i ponownie zagotować. Takim sosem możemy polać ziemniaczki. Ja żeberka podałam do ciap kapusty czyli kapusty razem z ziemniakami.
Żeberka przygotowane do podsmażenia, a następnie duszenia w piekarniku.
Dodanie przygotowanych warzyw.
Żeberka podczas duszena.
Żeberka gotowe do podania.