Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najlepsze duszone ziemniaki po chłopsku, które możesz przygotować w żeliwnym lub ceramicznym garnku. Najbardziej aromatyczne jednak wychodzą w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Ziemniaki w takiej formie sprawdzą się, gdy spodziewasz się wielu bardzo głodnych gości. Zasmakuje wszystkim wielbicielom tradycji i swojskich smaków Danie możesz przygotować poprzedniego dnia i tylko odgrzać je, gdy nastąpi pora obiadu.
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. Poszatkuj cebulę i zmiażdż czosnek. Pokrój karkówkę w dużą kostkę.
Rozgrzej masło w dużym garnku, wrzuć na tłuszcz ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dorzuć cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj pozostałe warzywa i mięso. Podsmażaj około 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wsyp sól, pieprz, kminek i majeranek. Następnie wlej wodę i na małym ogniu pod przykryciem gotuj warzywa i mięso do miękkości (około 1 godziny).
Jeśli chcesz przygotować ziemniaki po chłopsku w kociołku nad ogniskiem, wrzuć wszystkie składniki do garnka, zalej wodą, wymieszaj i zamknij szczelnie kociołek. Ustaw go nad ogniskiem i trzymaj około 1 godziny. W międzyczasie możesz otworzyć garnek i sprawdzić, czy nic się nie przypala. W razie potrzeby podlej warzywa i mięso wodą.
Danie podawaj gorące. Możesz je jeść samodzielnie lub w towarzystwie kromki świeżego chleba. Ziemniaki po chłopsku idealnie smakują także na drugi dzień, więc możesz przygotować większą porcję od razu na dwa obiady.
Gotowane klopsiki ,doskonałe na obiad , proste do wykonania i smaczne . Sycą...
Odsłon: 13901
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 117
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 205
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 1053
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2315
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 117
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 205
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 1053
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2315
Składniki
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. Poszatkuj cebulę i zmiażdż czosnek. Pokrój karkówkę w dużą kostkę.
Rozgrzej masło w dużym garnku, wrzuć na tłuszcz ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dorzuć cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj pozostałe warzywa i mięso. Podsmażaj około 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wsyp sól, pieprz, kminek i majeranek. Następnie wlej wodę i na małym ogniu pod przykryciem gotuj warzywa i mięso do miękkości (około 1 godziny).
Jeśli chcesz przygotować ziemniaki po chłopsku w kociołku nad ogniskiem, wrzuć wszystkie składniki do garnka, zalej wodą, wymieszaj i zamknij szczelnie kociołek. Ustaw go nad ogniskiem i trzymaj około 1 godziny. W międzyczasie możesz otworzyć garnek i sprawdzić, czy nic się nie przypala. W razie potrzeby podlej warzywa i mięso wodą.
Danie podawaj gorące. Możesz je jeść samodzielnie lub w towarzystwie kromki świeżego chleba. Ziemniaki po chłopsku idealnie smakują także na drugi dzień, więc możesz przygotować większą porcję od razu na dwa obiady.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wieprzowe rolady z farszem gołąbkowym
Dania główne
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Dania główne
Gulasz z dzika z antonówkami
Dania główne
Kurczak z pomidorkami koktajlowymi
Wieprzowe rolady z farszem gołąbkowym
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 117
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Moje pierogi warzywno - grzybowe przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi Pi...
Odsłon: 61