Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszonki z jarmużem

Duszonki z jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1173

Dodano:

Odsłon: 539

Ziemniaki duszone z jarmużem i chorizo. Można podać na ciepło jako obiad i na zimno jako sałatkę

Składniki

  • Ziemniaki - 1kg
  • Chorizo - 100g (może być też boczek lub inna tłusta wędlina)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jarmuż - 100g
  • Śmietana 12% - 1szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroimy w plastry (mogą być obrane lub nie, jak wolicie). Gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia.

    Na patelni smażymy chorizo bez dodatku tłuszczu. Wystarczy to, co wytopi się z wędliny. Dodajemy przeciśnięty czosnek.
    Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy jarmuż pokrojony w paski bez twardych łodyg. Aby uzyskać 100g obranego jarmużu, skroiłam jedną całą roślinę.

    Kiedy jarmuż zmięknie dodajemy ziemniaki, przyprawę i śmietanę. Mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem około 5 minut.

    Proste, szybkie i pyszne danie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń