Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszonki z patelni

Duszonki z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 2198

Dodano:

Odsłon: 2588

Duszonki, zwane tez prażonkami, to jednogarnkowe danie, które na południu Polski przygotowuje się w kociołku ustawionym nad ogniskiem. Podstawowym składnikiem są ziemniaki, do których dodaje się różne rodzaje mięsa, wędlin, warzyw, a czasem owoców. Proponuję domową wersję tego dania, do przygotowania w kilka chwil na patelni.

Składniki

  • Ziemniaki - 6 sztuk
  • Kiełbasa - 30 dag
  • Szynka wieprzowa - 3 plastry
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Jabłko - 1/2 sztuki
  • Śliwki, np węgierki - 4 sztuki
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki, kiełbasę i śliwki pokroić w plastry, cebulę w piórka, jabłko w kostkę. Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić.

  2. Na patelnię równomiernie wylać olej. Ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem.

  3. Następnie ułożyć warstwę kiełbasy, cebulę i czosnek.

  4. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, szynkę i, posypać tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem.

  5. Na szynce ułożyć jabłka oraz śliwki.

  6. Przykryć następną warstwą ziemniaków i znów doprawić solą i pieprzem. Patelnię szczelnie przykryć pokrywką.

  7. Całość dusić na małym ogniu ok. 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie.

  8. Duszonki pysznie smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub z kwaśnym mlekiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń