Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszony filet z kaczki

Duszony filet z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 9525

Następna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne.

Składniki

  • 600 g filetów z kaczki (bez skóry)
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • pęczek dymek ze szczypiorem
  • 600 ml bulionu z kury
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g klusek ziemniaczanych Chicche Tricolore
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dymki siekamy ,podsmażamy na maśle razem z pokrojonymi w kostkę filetami ,wlewamy sos ,oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na plasterki ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kozieradkę ,zmniejszamy płomień ,dusimy 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody ,dodajemy do potrawy ,mieszamy i gotujemy kilka min. Do całości wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Podajemy z kluskami ziemniaczanymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 30 czerwca 2015 Lubię kaczki bo zżerają ślimaki, a tych mam na tony :) Danie wygląda wspaniale, pewnie też tak smakuje, ale ja kaczkom daruję życie, oczywiście ze względu na te ślimaki :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 25 czerwca 2015 Wspaniała, kolorowa i niesamowicie smaczna propozycja :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń