Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina smażona z różnymi warzywami to proste i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Typowo azjatyckie przyprawy zapewniają prawdziwą eksplozję smaków i sprawiają, że to szybkie danie smakuje właściwie każdemu. Przyrządzenie w woku trwa bardzo krótko, za to marynowanie mięsa zajmuje 2 godziny, ale w tym czasie można bez problemu przygotować wszystkie składniki, ponieważ jak to bywa w kuchni chińskiej, większość pracy to siekanie warzyw.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 958
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 958
Składniki
Doprawić steki z karkówki solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i smażyć steki z po ok. 2 minuty z każdej strony. Dodać bulion i mirin i odstawić patelnię. Steki pozostawić w marynacie na 2 godziny. Drobno posiekać czosnek, imbir i chili. Rozgrzać olej arachidowy w woku lub wysokiej patelni, czosnek, imbir i chili krótko podsmażyć.
Po 2 godzinach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i pokroić w paski w poprzek włókna mięśniowego. Odstawić marynatę na później. Oczyścić grzyby shiitake i usunąć szypułki, kapelusze pokroić. Marchewki obrać i pokroić na drobne wiórki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski. Umyć i osuszyć szpinak. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Wycisnąć limonkę. Do imbiru, czosnku i chili dodać mięso, pieczarki, marchewkę i cebulę i lekko podsmażyć, cały czas mieszając. Dodać bulion, pozostałą marynatę i trochę sosu sojowego. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty.
Na koniec dodać ananasa i szpinak i krótko podgrzać. Doprawić olejem sezamowym i sokiem z limonki. W razie potrzeby dodać trochę sosu sojowego. Kto lubi, może dodać do dania smażone papryczki chili. W tym celu rozgrzać olej arachidowy na patelni i krótko smażyć papryczki chili z dodatkiem czosnku, cukru i bulionu.
Danie z woka podawać z ryżem basmati ugotowanym z solą i kilkoma plasterkami imbiru.