Do góry

Dania główne Przepis na:

Dynia faszerowana

Dynia faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1805

Dodano:

Odsłon: 568

Prosty farsz, pyszne danie!

Składniki

  • 3 niewielkie dynie
  • 2 saszetki ryżu
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • kilka plasterków sera żółtego
  • ostra papryka mielona
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z dyń odcinamy czubki i wydrążamy miękki środek z pestkami

  2. Wnętrze dyń delikatnie solimy i oprószamy pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut

  3. W czasie, jak dynia się piecze, przygotować farsz: ryż ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości ( ok 12 minut ). Odsączyć. Mięso zmielić, cebulkę posiekać.Pieczarki obrać i drobno pokroić.

  4. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać zmielone mięso i smażyć kilka minut do odparowania. Wszystko posolić i doprawić pieprzem.Pieczarki posolić i popieprzyć i podsmażyć na oleju do odparowania płynu

  5. Wszystkie składniki: ryż, mięso i pieczarki wymieszać

  6. Dynię po pół godziny wyjąć z piekarnika i wylać z niej zgromadzony w niej płyn. Następnie napełnić farszem i wstawić całość do piekarnika na kolejnych 20 - 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia na dyni ułożyć ser żółty, a wierzch oprószyć mieloną papryką. Zapiekać, aż ser się rozpuści
    Dynię można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń