Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa w odmienionej formie :) Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Polane masłem, posypane cukrem i z dodatkiem chrupiących podprażonych orzechów to prawdziwy comfort food.
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Dodać sól, cukier waniliowy, jajko i wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę mieszając. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przełożyć je na deskę wysypaną mąką i partiami formować długie wałki ciasta. Kroić pod skosem na ok. 2 cm kawałki. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu polane masłem, posypane cukrem i cynamonem z podprażonymi orzechami.
Rady:
*Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować.
Mąkę należy dosypywać stopniowo, ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.
Kluski można również polać bułką tartą podsmażoną na maśle.
Leniwe po mojemu, czyli smacznie i dietetycznie:) Bułki tartej z masłem brak,...
Odsłon: 1754
Czasem wystarczy tylko kilka składników, by sprawić radość największym łasuch...
Odsłon: 1274
Czasem wystarczy tylko kilka składników, by sprawić radość największym łasuch...
Odsłon: 1274
Składniki
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Dodać sól, cukier waniliowy, jajko i wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę mieszając. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przełożyć je na deskę wysypaną mąką i partiami formować długie wałki ciasta. Kroić pod skosem na ok. 2 cm kawałki. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu polane masłem, posypane cukrem i cynamonem z podprażonymi orzechami.
Rady: *Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować. Mąkę należy dosypywać stopniowo, ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk. Kluski można również polać bułką tartą podsmażoną na maśle.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlet schabowy, młode ziemniaki i surówka z rzodkiewki.
Dania główne
Placki warzywne z kuskusem
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Kotlet schabowy, młode ziemniaki i surówka z rzodkiewki.
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 70
Placki warzywne z kuskusem
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 133