Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa w odmienionej formie :) Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Polane masłem, posypane cukrem i z dodatkiem chrupiących podprażonych orzechów to prawdziwy comfort food.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Dodać sól, cukier waniliowy, jajko i wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę mieszając. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przełożyć je na deskę wysypaną mąką i partiami formować długie wałki ciasta. Kroić pod skosem na ok. 2 cm kawałki. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu polane masłem, posypane cukrem i cynamonem z podprażonymi orzechami.
Rady: *Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować. Mąkę należy dosypywać stopniowo, ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk. Kluski można również polać bułką tartą podsmażoną na maśle.