Do góry

Dania główne Przepis na:

Dyniowe leniwce

Dyniowe leniwce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2493 Ocena: 17542

Dodano:

Odsłon: 2838

Prosty przepis na smaczne leniwce.

Składniki

  • Miąższ z dyni 30 dag
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Sól ½ łyżeczki
  • Pieprz do smaku
  • Składniki na okrasę:
  • Masło 2 łyżki
  • Pestki z dyni 4 łyżki
  • Bułka tarta 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowe leniwce

Przygotowanie

  1. Wykonanie okrasy:
    Na suchej patelni zrumienić pestki dyni z bułka tartą, dodać masło i okrasić przygotowane leniwce.
    Wykonanie:
    Dynię upiec w piekarniku, następnie ostudzić i zmiksować. Gotowy miąższ z dyni wymieszać z mąkami, jajkiem i przyprawami do smaku i wyrobić ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką formować wałeczki, kroić zgrabne leniwce. Wrzucać na posolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na talerze i polać przygotowaną okrasą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń