Do góry

Dania główne Przepis na:

Dyniowy saganek

Dyniowy saganek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2347 Ocena: 14980

Dodano:

Odsłon: 130

Rozgrzewające i syte danie na obiad.

Składniki

  • Mięso wieprzowe gulaszowe ½ kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Marchewka 2 szt.
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Dynia mała 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ziele angielski kilka ziarenek
  • mąka pszenna
  • Olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso opłukać, pokroić, oprószyć mąką z przyprawami i smażyć na oleju z posiekaną cebulą na złoty kolor. Następnie podlać 300 ml wody, dodać ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i seler. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Z dyni odkroić górną część, wydrążyć miąższ. Miąższ pozbawić pestek, pokroić i dodać do gulaszu. Dusić jeszcze przez 15 minut, doprawić, przełożyć do wydrążonej dyni i podawać dobrze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń