Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziad ziemniaczany (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów, ale w niektórych stronach nazywany jest nie babka ziemniaczana tylko dziad ziemniaczany :) Dziad ziemniaczany zrobiony jest tak samo jak robi się babkę ziemniaczaną, z tartych ziemniaków z dodatkiem jajek, przysmażonej kiełbasy z cebulą oraz przypraw.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, miska, formy keksowe, piekarnik,
Składniki
Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut.
Upieczonego dziada podajemy z naturalnym jogurtem lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków. Bardzo smaczny jest smażony na drugi dzień.
Bardzo smaczny jest także smażony na drugi dzień. Smacznego!!!