Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziad ziemniaczany (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów, ale w niektórych stronach nazywany jest nie babka ziemniaczana tylko dziad ziemniaczany :) Dziad ziemniaczany zrobiony jest tak samo jak robi się babkę ziemniaczaną, z tartych ziemniaków z dodatkiem jajek, przysmażonej kiełbasy z cebulą oraz przypraw.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, miska, formy keksowe, piekarnik,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5324
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 870
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1326
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5324
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 870
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1326
Składniki
Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut.
Upieczonego dziada podajemy z naturalnym jogurtem lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków. Bardzo smaczny jest smażony na drugi dzień.
Bardzo smaczny jest także smażony na drugi dzień. Smacznego!!!