Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 146
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 298
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1527
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 146
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 298
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1527
Składniki
Namoczyłam cieciorkę przez noc. Potem dałam ją do malaksera z dodatkami. Sól dodałam na końcu jak już wiedziałam jaka będzie objętość. Malaksowałam dosyć długo, inaczej kawałeczki będą za duże i będą się oddzielać podczas smażenia. Na koniec dodałam mąkę i sól- według objętości, na każde 0,5 litra 1 łyżeczka soli. Masie dałam odpocząć.
Uformowałam kotleciki, bardziej płaskie niż okrągłe aby równo doszły. Ogień ustawiłam na średnio większy. W woku najlepiej smaży się na głębokim tłuszczu więc go użyłam. Położyłam próbny falafel- jeśli się rozpada to można dodać jeszcze łyżkę mąki ale nie powinno to się dziać. Można je lekko obsypać sezamem.
Smaży się je dosyć krótko, po około 3 minuty z jednej strony- do mocnego zrumienienia. Zawsze można jednego wyjąć i przekroić i zobaczyć czy nie ma w nim surowizny.
Podałam w typowo egipski sposób. z : -cienkimi chlebkami pita - fulem - slatą zabadi, jogurt z mięta i ogórkami - kiszoną cytryną - pomidorami - hummusem - buraczkami w winegrecie - omletem z warzywami i smażonym serem. - frytkami
Smacznego :)