Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 950
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 235
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 950
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 235
Składniki
Namoczyłam cieciorkę przez noc. Potem dałam ją do malaksera z dodatkami. Sól dodałam na końcu jak już wiedziałam jaka będzie objętość. Malaksowałam dosyć długo, inaczej kawałeczki będą za duże i będą się oddzielać podczas smażenia. Na koniec dodałam mąkę i sól- według objętości, na każde 0,5 litra 1 łyżeczka soli. Masie dałam odpocząć.
Uformowałam kotleciki, bardziej płaskie niż okrągłe aby równo doszły. Ogień ustawiłam na średnio większy. W woku najlepiej smaży się na głębokim tłuszczu więc go użyłam. Położyłam próbny falafel- jeśli się rozpada to można dodać jeszcze łyżkę mąki ale nie powinno to się dziać. Można je lekko obsypać sezamem.
Smaży się je dosyć krótko, po około 3 minuty z jednej strony- do mocnego zrumienienia. Zawsze można jednego wyjąć i przekroić i zobaczyć czy nie ma w nim surowizny.
Podałam w typowo egipski sposób. z : -cienkimi chlebkami pita - fulem - slatą zabadi, jogurt z mięta i ogórkami - kiszoną cytryną - pomidorami - hummusem - buraczkami w winegrecie - omletem z warzywami i smażonym serem. - frytkami
Smacznego :)