Do góry

Dania główne Przepis na:

Falafel

Przepis dnia 2021-04-11
Falafel

Autor:

Przepisów i artykułów: 802 Ocena: 16581

Dodano:

Odsłon: 2023

Egipska uczta!
Reklama
Reklama
Falafel

Przygotowanie

  1. Namoczyłam cieciorkę przez noc. Potem dałam ją do malaksera z dodatkami. Sól dodałam na końcu jak już wiedziałam jaka będzie objętość.
    Malaksowałam dosyć długo, inaczej kawałeczki będą za duże i będą się oddzielać podczas smażenia.
    Na koniec dodałam mąkę i sól- według objętości, na każde 0,5 litra 1 łyżeczka soli.
    Masie dałam odpocząć.

  2. Uformowałam kotleciki, bardziej płaskie niż okrągłe aby równo doszły.
    Ogień ustawiłam na średnio większy. W woku najlepiej smaży się na głębokim tłuszczu więc go użyłam. Położyłam próbny falafel- jeśli się rozpada to można dodać jeszcze łyżkę mąki ale nie powinno to się dziać.
    Można je lekko obsypać sezamem.

  3. Smaży się je dosyć krótko, po około 3 minuty z jednej strony- do mocnego zrumienienia. Zawsze można jednego wyjąć i przekroić i zobaczyć czy nie ma w nim surowizny.

  4. Podałam w typowo egipski sposób. z :
    -cienkimi chlebkami pita
    - fulem
    - slatą zabadi, jogurt z mięta i ogórkami
    - kiszoną cytryną
    - pomidorami
    - hummusem
    - buraczkami w winegrecie
    - omletem z warzywami i smażonym serem.
    - frytkami

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (49)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń