Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-11-2017
Falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortill.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6332
Polecam.
Odsłon: 355
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6332
Polecam.
Odsłon: 355
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Składniki
Zaczynamy od przygotowania falafela. Ciecierzycę blendujemy lub ucieramy na gładką masę. Dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę mięty. Miksujemy lub mieszamy. W międzyczasie wszystkie składniki na sos tatziki mieszamy w miseczce i schładzamy w lodówce ok. 1 godz.
Do masy dodajemy odrobinę proszku do pieczenia i przyprawy: kminek, cynamon, garam masala, sól i pieprz. Skrapiamy oliwą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie lepimy ok. 12-14 kuleczek równej wielkości.
Schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Smażymy do uzyskania złotego koloru ok. 2-3 minuty. Po usmażeniu pozostawiamy na ręczniku papierowym przez chwilę, by ociekły ze zbędnego tłuszczu. Podajemy ciepłe.
Tortille opalamy nad palnikiem kuchenki gazowej przez kilka chwil, by zyskały nieco na chrupkości. Każdą tortillę smarujemy sosem tatziki. Układamy następnie kawałki kurczaka, pomidora, kilka kulek falafel. Posypujemy okruszkami sera feta i listkami posiekanej mięty.
Smacznego!