Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio odwiedziłem restaurację irańską, zainspirowany smakami wschodu postanowiłem zrobić własną wersję falafela :)
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 176
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 244
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 7
Szybka i smaczna sałatka gotowa w kilka minut.
Odsłon: 248
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 176
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 244
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 7
Szybka i smaczna sałatka gotowa w kilka minut.
Odsłon: 248
Składniki
Zalać ciecierzyce zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odsączyć, wsadzić do rozdrabniacza, wraz z przyprawami, otartą skórką z limonki, sokiem, cebulą i czosnkiem. Formujemy kulki i na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor. Przystępujemy do przygotowania chlebków. Masło wraz z mlekiem doprowadzamy do wrzenia, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Robimy zagłębieni i wlewamy strumieniem, mleko z masłem. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy mocno suchą patelnię i smażymy aż powstaną bąble po 1 stronie. Sezam prażymy na patelni, wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy trochę oliwy. Blendujemy tak długo aż zawarty w sezamie olej zostanie uwolniony. Podajemy na placku wraz z pastą tahini. Smacznego!