Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farszynki to pyszne i lubiane przez wszystkich kotleciki ziemniaczane z różnymi pysznymi farszami, w tym wydaniu – wypełnione aromatycznymi pieczarkami. Danie to jest jednym z najpopularniejszych przepisów na wschodzie Polski, a zwłaszcza na Mazurach i Podlasiu. Koniecznie przetestujcie.
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 26
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 26
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Składniki
Przygotuj ciasto. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je i przeciśnij przez praskę. Odstaw do przestudzenia. Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko i sól, a następnie stopniowo dosypuj mąkę, wyrabiając ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, ale nie przylegające do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki – jej ilość zależy od wilgotności masy.
Przygotuj farsz. Pieczarki oczyść i drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i również drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i dodaj cebulę, a po chwili czosnek i pieczarki. Smaż do momentu odparowania wody. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia.
Formuj farszynki. Z ciasta formuj kulki o średnicy około 5 cm, następnie spłaszczaj każdą z nich, tworząc placek. Na środku każdego placka umieść około łyżki ostudzonego farszu.
Dokładnie zlep brzegi, formując podłużne, niezbyt grube kotleciki.
Każdy kotlecik lekko spłaszcz, a następnie obsmażaj z obu stron na złocisty kolor. Możesz też upiec je w piekarniku. Gotowe farszynki podawaj na ciepło, posypane szczypiorkiem.