Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola po gruzińsku to aromatyczne danie inspirowane bałkańską kuchnią, które zachwyca niezwykłym połączeniem intensywnych smaków i prostoty przygotowania. Fasola w aksamitnym sosie z nutą orzechów włoskich, czosnku i miodu przyjemnie rozgrzewa i syci nawet silny głód. To danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na wyjątkową kolację. W dodatku bez obaw podasz je nawet osobom na diecie wegańskiej!
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 84
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 994
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 84
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 994
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę razem z połową soli. Smaż ją do ładnego zezłocenia, przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, kolendrę i liść laurowy. Smaż całość kolejne 30 sekund.
Fasolę przełóż na sitko, opłucz ją pod bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia. Połowę przenieś na patelnię i rozgnieć ją tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaj pozostałą fasolę, połowę drobno posiekanych orzechów włoskich, ocet, koncentrat i miód. Zalej całość wodą.
Wymieszaj danie do połączenia składników i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, do zgęstnienia. Jest konsystencja staje się za gęsta, dolej odrobinę wody w trakcie gotowania.
Fasolę po gruzińsku dopraw w razie potrzeby do smaku. Podawaj ją na ciepło, posypaną pozostałymi siekanymi orzechami oraz listkami kolendry.