Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola w pikantnym sosie paprykowym.

Fasola w pikantnym sosie paprykowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1422 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 599

Jest to sycące, pikantne, rozgrzewające danie, podane z chlebem.

Składniki

  • fasola jaś 40 dag
  • wędzony boczek 30 dag
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • cebula 4 szt. małe lub 2 duże
  • papryka czerwona 1 szt.
  • papryka żółta 1 szt.
  • pomidory krojone 1 puszka
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • papryka mielona słodka 2 łyżki
  • pieprz cayenne do smaku
  • chleb
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę myjemy i umieszczamy w garnczku w którym będziemy gotować, zalewamy wodą i moczymy około 3 godzin aż spęcznieje. Po tym czasie gotujemy w tej samej wodzie, nie solimy. Gotujemy około godziny, do miękkości fasoli.U mnie po godzinie gotowania była dobra. Po ugotowaniu studzimy razem z wodą w której się gotowała.

  2. W między czasie Kroimy boczek z kiełbasą w kostkę i smażymy na patelni.

  3. Kroimy cebulę w pół plastry lub w piórka i gdy boczek będzie rumiany dodajemy posoloną cebulę i smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli.

  4. Do oddzielnego garnczka wlewamy 250 ml wody, dodajemy włoszczyznę, usmażone z cebulą skwarki i doprowadzamy do zagotowania się. A na patelni smażymy pokrojone w paski papryki. Po kilkuminutowym smażeniu dodajemy papryki do gotującego się garnka oraz ostudzoną fasolę razem z wodą.

  5. Dodajemy również pomidory z puszki i doprawiamy wszystkimi podanymi przyprawami do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut.

  6. Ugotowaną fasolę podajemy na gorąco z chlebem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń