Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla tych, których w fasoli po bretońsku denerwuje kiełbasa ;)
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 82
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 209
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 82
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 209
Składniki
Fasolę zalać letnią wodą i odstawić na około 10 godzin do namoczenia.
Namoczoną fasolę odcedzić, wlać do niej 3 szklanki świeżej wody, dodać ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości. Przez cały czas należy pilnować, żeby fasola była cała zanurzona w wodzie, w której się gotuje.
Mąkę uprażyć na suchej patelni na kremowy kolor, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła.
Uprażoną mąkę przesypać do innego naczynia, aby przerwać prażenie i odstawić.
Z ugotowanej fasoli odlać większą część wody, pozostawiając około 1 szklanki, dodać sól do smaku oraz przecier pomidorowy i całość zagotować.
Mąkę przesiewać przez sitko bezpośrednio do gotującej się fasoli w sosie cały czas mieszając, aby nie zbiła się w grudki.
Danie zagotować, przyprawić pieprzem.
Fasola w sosie pomidorowym świetnie smakuje ze świeżym pieczywem pszennym.