Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 932

Dodano:

Odsłon: 242

W chłodne dni bardzo lubię przygotowywać dania rozgrzewające. Jedną z nich jest fasolka po bretońsku. Fasola jest bardzo zdrowa gdyż zawiera dużo błonnika, białka i witamin B. Do dania dodaję suszony cząber, który ułatwia trawienie i hamuje wzdęcia. Obowiązkowo w tym daniu pojawia się domowy boczek wędzony i domowa kiełbasa wędzona. Przyprawiam na ostro pieprzem, papryką i chilli (Cayenne).

Składniki

  • Fasola Piękny Jaś (500g)
  • Boczek wędzony (100g)
  • Kiełbasa wędzona (wiejska lub podwawelska, 2-3 szt.)
  • Ketchup łagodny lub ziołowy (2 łyżki)
  • Koncentrat pomidorowy (200-300g)
  • Przyprawy: sól, cząber ogrodowy, papryka słodka, papryka ostra, papryką wędzona, pieprz, chilli (dowolne ilości).
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Fasolę moczę na noc w zimnej wodzie.
    2. Następnego dnia wodę odlewam, wlewam świeżą, dodaję cząber i dodaję szczyptę soli. Fasolę gotuję do miękkości.
    3. Do rondla (lub na patelnię) wrzucam boczek pokrojony w kostkę i wytapiam go na małym ogniu.

  2. 4. Do wytopionego boczku wrzucam pokrojoną kiełbasę, podsmażam ją.

  3. 5. Boczek z kiełbasą przerzucam do fasoli. Przyprawiam. Dodaję koncentrat i ketchup i nadal duszę.
    6. Podaję z domowymi bułkami pszennymi i kiszonymi ogórkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń