Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na fasolkę po bretońsku każdy ma własny sposób, subiektywnie uważam, że mój jest najlepszy ;)
Dzień wcześniej fasole zalewamy zimną wodę i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzamy fasole i zalewamy wywarem i zaczynamy gotować
.
Najlepszy będzie wywar ugotowany na wędzonych kościach wieprzowych, ale zwykły rosół również się świetnie sprawdzi.
Jeśli zostało nam jakieś mięso z wywaru można rozdrobnić je w palcach i dodać do fasoli.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Na początku na wolnym ogniu ok 5-10min aby tłuszcz się wytopił, następie zwiększamy gaz na maksimum aby boczek się przyrumienił. Nie mieszamy go za często pozwalając mu nabrać koloru.
Po usmażeniu odkładamy na bok.
Kiełbasę kroimy w ćwiartki smażymy na dużym ogniu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze ok 3min.
Kiedy fasola jest już prawie miękka dodajemy do niej kiełbasę, boczek i cebulę oraz pomidory z puszki i passatę.
Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem ok 20min - aż fasola będzie miękka.
Fasolka powinna być odrobinę za rzadka - zgęstnieje po wyłączeniu gazu, ale jeśli jest zbyt wodnista warto podgotować ją jeszcze chwilę bez przykrycia.
Po zakończeniu gotowania wyłączamy gaz, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Podajemy z bułką lub ziemniakami. Możemy również przełożyć do wydrążonej bułki i zapiec kilka minut w piekarniku.
Fasolka po bretońsku to kolejna pozycja polskiej kuchni, której jak wielu kuc...
Odsłon: 28679
idealne danie na tę, chłodną porę roku, polecam, jeśli namoczy się fasolę na...
Odsłon: 1067
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 19
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 32
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 19
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 32
Składniki
Dzień wcześniej fasole zalewamy zimną wodę i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzamy fasole i zalewamy wywarem i zaczynamy gotować . Najlepszy będzie wywar ugotowany na wędzonych kościach wieprzowych, ale zwykły rosół również się świetnie sprawdzi. Jeśli zostało nam jakieś mięso z wywaru można rozdrobnić je w palcach i dodać do fasoli.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Na początku na wolnym ogniu ok 5-10min aby tłuszcz się wytopił, następie zwiększamy gaz na maksimum aby boczek się przyrumienił. Nie mieszamy go za często pozwalając mu nabrać koloru. Po usmażeniu odkładamy na bok.
Kiełbasę kroimy w ćwiartki smażymy na dużym ogniu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze ok 3min.
Kiedy fasola jest już prawie miękka dodajemy do niej kiełbasę, boczek i cebulę oraz pomidory z puszki i passatę.
Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem ok 20min - aż fasola będzie miękka.
Fasolka powinna być odrobinę za rzadka - zgęstnieje po wyłączeniu gazu, ale jeśli jest zbyt wodnista warto podgotować ją jeszcze chwilę bez przykrycia.
Po zakończeniu gotowania wyłączamy gaz, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Podajemy z bułką lub ziemniakami. Możemy również przełożyć do wydrążonej bułki i zapiec kilka minut w piekarniku.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Obiad z resztek - podsmażane mięso z rosołu
Dania główne
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Dania główne
Makaron ryżowy z warzywami
Dania główne
Burrata pasta
Obiad z resztek - podsmażane mięso z rosołu
Pyszna propozycja taniego dania obiadowego z resztek mięsa pozostałych z nied...
Odsłon: 96
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Dzisiejsze gołąbki są trochę inne niż za zwyczaj, bo z farszem z podsmażonych...
Odsłon: 56