Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na fasolkę po bretońsku każdy ma własny sposób, subiektywnie uważam, że mój jest najlepszy ;)
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 81
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6854
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 81
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6854
Składniki
Dzień wcześniej fasole zalewamy zimną wodę i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzamy fasole i zalewamy wywarem i zaczynamy gotować . Najlepszy będzie wywar ugotowany na wędzonych kościach wieprzowych, ale zwykły rosół również się świetnie sprawdzi. Jeśli zostało nam jakieś mięso z wywaru można rozdrobnić je w palcach i dodać do fasoli.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Na początku na wolnym ogniu ok 5-10min aby tłuszcz się wytopił, następie zwiększamy gaz na maksimum aby boczek się przyrumienił. Nie mieszamy go za często pozwalając mu nabrać koloru. Po usmażeniu odkładamy na bok.
Kiełbasę kroimy w ćwiartki smażymy na dużym ogniu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze ok 3min.
Kiedy fasola jest już prawie miękka dodajemy do niej kiełbasę, boczek i cebulę oraz pomidory z puszki i passatę.
Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem ok 20min - aż fasola będzie miękka.
Fasolka powinna być odrobinę za rzadka - zgęstnieje po wyłączeniu gazu, ale jeśli jest zbyt wodnista warto podgotować ją jeszcze chwilę bez przykrycia.
Po zakończeniu gotowania wyłączamy gaz, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Podajemy z bułką lub ziemniakami. Możemy również przełożyć do wydrążonej bułki i zapiec kilka minut w piekarniku.