Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 285

Dodano:

Odsłon: 403

Na fasolkę po bretońsku każdy ma własny sposób, subiektywnie uważam, że mój jest najlepszy ;)

Składniki

  • fasola jaś 2kg
  • boczek wędzony 500g
  • kiełbasa podwawelska dwa pęta
  • wywar lub rosół ok. 3l
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów całych w zalewie
  • pasata pomidorowa 500ml
  • 1 łyżka czerownej papryki
  • 1 łyżka majeranki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej fasole zalewamy zimną wodę i zostawiamy na noc do namoczenia.

  2. Następnego dnia odcedzamy fasole i zalewamy wywarem i zaczynamy gotować
    .
    Najlepszy będzie wywar ugotowany na wędzonych kościach wieprzowych, ale zwykły rosół również się świetnie sprawdzi.

    Jeśli zostało nam jakieś mięso z wywaru można rozdrobnić je w palcach i dodać do fasoli.

  3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Na początku na wolnym ogniu ok 5-10min aby tłuszcz się wytopił, następie zwiększamy gaz na maksimum aby boczek się przyrumienił. Nie mieszamy go za często pozwalając mu nabrać koloru.
    Po usmażeniu odkładamy na bok.

  4. Kiełbasę kroimy w ćwiartki smażymy na dużym ogniu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze ok 3min.

  5. Kiedy fasola jest już prawie miękka dodajemy do niej kiełbasę, boczek i cebulę oraz pomidory z puszki i passatę.

  6. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem ok 20min - aż fasola będzie miękka.

  7. Fasolka powinna być odrobinę za rzadka - zgęstnieje po wyłączeniu gazu, ale jeśli jest zbyt wodnista warto podgotować ją jeszcze chwilę bez przykrycia.

  8. Po zakończeniu gotowania wyłączamy gaz, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.

  9. Podajemy z bułką lub ziemniakami. Możemy również przełożyć do wydrążonej bułki i zapiec kilka minut w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń