Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku z chorizo

Fasolka po bretońsku z chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 2203 Ocena: 48847

Dodano:

Odsłon: 270

I tak powstała, niczym feniks z popiołu. Lekko pikantna wersja ulubionego przez Polaków, dania.

Składniki

  • 500 g świeżej fasoli
  • 2 pętka kiełbasy ze świniobicia
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 100 g chorizo
  • 250 g surowego boczku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku z chorizo

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie (kilka godzin). Odcedzamy.
    Kiełbasy kroimy tak, jak lubimy.
    Boczek kroimy w słupki.
    Fasolę zalewamy zimną odą (do poziomu fasoli), gotujemy 60 min, zmniejszamy płomień.
    Boczek i chorizo wytapiamy na suchej patelni, dodajemy pozostałe kiełbasy, smażymy do ich zrumienienia, dodajemy do fasoli.
    Dusimy (bez przykrycia) na średnim ogniu, po 30 min. dodajemy koncentrat pomidorowy , paprykę, kminek i majeranek. Mieszamy i chwilę podgrzewamy.
    Na maśle podsmażamy mąkę, dodajemy wywar z fasoli, rozrabiamy. Dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń