Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami

Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2310 Ocena: 51292

Dodano:

Odsłon: 1578

:)

Składniki

  • 400 g fasoli jaś
  • 200 g chudego surowego boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 łyżka mąki
  • kilka pomidorów suszonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz,ostra papryka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Fasolę opłukać i na co najmniej 6 godzin zalać wodą o objętości 3 razy większej niż fasola. Gotować ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek zalać 250 ml wody ,gotować 20 min. Wyjąć ,pokroić w 5-6 mm kostkę , a wodę ,w której się gotował ,wlać do fasoli. Na 1 łyżce tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę ,wrzucić boczek i podsmażyć ,dopóki lekko się nie zrumieni. Połączyć z fasolą godzinę po tym ,jak zaczęła się gotować. Wsypać łyżeczkę soli i nie zdejmować z ognia. Po 20 min dodać kiełbasę ,pokrojoną w plasterki półcentymetrowej grubości i lekko zrumienioną na reszcie tłuszczu. Jeśli jest mało płynu ,uzupełnić go wodą . Jeśli za dużo ,nieco zwiększyć ogień. Kiedy fasola jest miękka ,dodać koncentrat pomidorowy zmieszany z mąką i suszone pomidory. Doprawić solą ,pieprzem oraz ostrą papryką i ,mieszając gotować jeszcze 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń