Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka szparagowa w zapiekance

Fasolka szparagowa w zapiekance

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 8272

Dodano:

Odsłon: 3213

Dobre i szybkie danie na kolacje, a może być również na obiad.

Składniki

  • 1/2 kg. zielonej fasolki szparagowej
  • ok.30dkg. ciemkiej kiełbasy
  • ok.6 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • po łyżce oregano, bazylii, czosnku,papryki słodkiej
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka szparagowa w zapiekance

Przygotowanie

  1. Fasolkę szparagową obrać, pokroić na pół i obgotować przez 10 minut w lekko osolonej wodzie , odcedzić i przelać zimną wodą. Kiełbasę pokroić w plastry, podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć kiełbasę na talerzyk, a na wytopiony tłuszcz wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zaszkli dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę smażyć.

  2. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Przecier pomidorowy połączyć z rosołem, wsypać 2 łyżki mieszanki przypraw i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię do pieczarek, przykryć i dusić na małym ogniu ok.10 minut.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć fasolkę, na nią kiełbasę i pieczarki. Posypać 1 łyżką przypraw, solą i pieprzem.. Na to wylać śmietanę roztrzepaną z jajkiem. Posypać startym żółtym serem i pozostałą mieszanką przypraw.Piekarnik nagrzać do 200st.C, wstawić zapiekankę i piec 20 minut. Po wyjęciu udekorować listkami bazylii. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń