Dobre i szybkie danie na kolacje, a może być również na obiad.
Fasolka szparagowa w zapiekance
Składniki
- 1/2 kg. zielonej fasolki szparagowej
- ok.30dkg. ciemkiej kiełbasy
- ok.6 pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko
- po łyżce oregano, bazylii, czosnku,papryki słodkiej
- 4 łyżki startego żółtego sera
- świeża bazylia
- sól, pieprz do smaku
Składniki
- 1/2 kg. zielonej fasolki szparagowej
- ok.30dkg. ciemkiej kiełbasy
- ok.6 pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko
- po łyżce oregano, bazylii, czosnku,papryki słodkiej
- 4 łyżki startego żółtego sera
- świeża bazylia
- sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Fasolkę szparagową obrać, pokroić na pół i obgotować przez 10 minut w lekko osolonej wodzie , odcedzić i przelać zimną wodą. Kiełbasę pokroić w plastry, podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć kiełbasę na talerzyk, a na wytopiony tłuszcz wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zaszkli dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę smażyć.

Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Przecier pomidorowy połączyć z rosołem, wsypać 2 łyżki mieszanki przypraw i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię do pieczarek, przykryć i dusić na małym ogniu ok.10 minut.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć fasolkę, na nią kiełbasę i pieczarki. Posypać 1 łyżką przypraw, solą i pieprzem.. Na to wylać śmietanę roztrzepaną z jajkiem. Posypać startym żółtym serem i pozostałą mieszanką przypraw.Piekarnik nagrzać do 200st.C, wstawić zapiekankę i piec 20 minut. Po wyjęciu udekorować listkami bazylii. SMACZNEGO!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Ciasta
Odsłon: 4068

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 328
Ostatnio komentowane przepisy
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Ciasta
Odsłon: 4068

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 328



Składniki
- 1/2 kg. zielonej fasolki szparagowej
- ok.30dkg. ciemkiej kiełbasy
- ok.6 pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko
- po łyżce oregano, bazylii, czosnku,papryki słodkiej
- 4 łyżki startego żółtego sera
- świeża bazylia
- sól, pieprz do smaku
Fasolkę szparagową obrać, pokroić na pół i obgotować przez 10 minut w lekko osolonej wodzie , odcedzić i przelać zimną wodą. Kiełbasę pokroić w plastry, podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć kiełbasę na talerzyk, a na wytopiony tłuszcz wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zaszkli dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę smażyć.
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Przecier pomidorowy połączyć z rosołem, wsypać 2 łyżki mieszanki przypraw i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię do pieczarek, przykryć i dusić na małym ogniu ok.10 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć fasolkę, na nią kiełbasę i pieczarki. Posypać 1 łyżką przypraw, solą i pieprzem.. Na to wylać śmietanę roztrzepaną z jajkiem. Posypać startym żółtym serem i pozostałą mieszanką przypraw.Piekarnik nagrzać do 200st.C, wstawić zapiekankę i piec 20 minut. Po wyjęciu udekorować listkami bazylii. SMACZNEGO!
Super danko:)
Dziękuję kobietki :)
Zjadla bym takie danie:)
Efekt super!takie dania to ja zawsze:)
wygląda niesamowicie smakowicie :)kciuk