Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki z fasolką szparagową i boczkiem. Proste danie, które w połączeniu z kotletem lub jajkiem sadzonym będzie wybornym obiadem.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 801
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3091
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 801
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3091
Składniki
Młode ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody.
Na dużej patelni rumienimy boczek pokrojony w drobną kostkę. Jeśli boczek jest chudy dodajemy do niego w trakcie wytapiania czubatą łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju rzepakowego. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i również ją rumienimy. Teraz wrzucamy ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową. Przyprawiamy pieprzem i dodajemy dla lepszego smaku łyżkę masła. Danie na koniec posypujemy koperkiem.