Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki z fasolką szparagową i boczkiem. Proste danie, które w połączeniu z kotletem lub jajkiem sadzonym będzie wybornym obiadem.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 312
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 26847
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8971
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 312
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 26847
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8971
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 741
Składniki
Młode ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody.
Na dużej patelni rumienimy boczek pokrojony w drobną kostkę. Jeśli boczek jest chudy dodajemy do niego w trakcie wytapiania czubatą łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju rzepakowego. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i również ją rumienimy. Teraz wrzucamy ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową. Przyprawiamy pieprzem i dodajemy dla lepszego smaku łyżkę masła. Danie na koniec posypujemy koperkiem.